Bangladeş Geçici Hükümeti Eski Başbakan Hasina Dönemini Değerlendirdi

Muhammed Yunus, eski Başbakan Şeyh Hasina dönemini '16 yıllık bir kasırga' olarak tanımladı, seçimler ve reformlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 06.03.2025 13:40
Güncelleme Tarihi: 06.03.2025 13:40

Bangladeş Geçici Hükümeti Eski Başbakan Hasina Dönemini Değerlendirdi

Bangladeş'te Geçici Hükümet ve Hasina Dönemi

Bangladeş’te geçici hükümete başdanışman sıfatıyla liderlik eden Muhammed Yunus, eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid dönemini, "16 yıllık bir kasırga"ya benzetti. BBC'ye yaptığı açıklamada Yunus, Hasina yönetimi ve sonrasına ilişkin, "Sanki 16 yıldır korkunç bir kasırga olmuş ve biz de parçaları toplamaya çalışıyormuşuz gibi..." değerlendirmesini yaptı.

Görevi devralması istendiğinde "şaşkına döndüğünü" belirten Yunus, "Hükümete liderlik edeceğimden haberim yoktu." dedi. Önceden bu tür bir deneyiminin bulunmadığını ifade eden Yunus, başkanlık görevini üstlendikten sonra önceliklerinin hukuk ve düzenin yeniden tesis edilmesi ile ekonominin düzeltilmesi olduğunu ekledi.

Seçimler ve Reformlar

Yunus, Hasina'nın partisi Avami Birliğinin seçimlere katılmasının kendi kararları olduğunu belirtirken, seçimlere kimin katılacağına dair kararın seçim komisyonu tarafından verildiğini kaydetti. 2024 seçimlerinin Aralık 2025 ile Mart 2026 arasında yapılmasının planlandığını açıklayan Yunus, seçim tarihinin reformların uygulanma hızına bağlı olduğunu vurguladı.

Protestolar ve Son Durum

Bangladeş'te 2024’te yapılan protestoları "tam bir düzensizlik" olarak tanımlayan Yunus, mevcut durumun düzelmediğine de işaret etti. BBC tarafından sorunlanan Avami Birliği üyelerinin Bangladeş’in güvenli olmadığı yönündeki iddialarına ilişkin ise, "Bir mahkeme var, bir yasa var, bir polis karakolu var, gidip şikayet edebilirler, şikayetlerini kayda geçirtebilirler." cevabını verdi.

Dış Yardımlar ve Yolsuzlukla Mücadele

Trump hükümetinin dış yardımları durdurma kararına ilişkin de “Bu, onların kararı.” değerlendirmesini yapan Yunus, ABD'den gelen dış yardımların, yolsuzlukla mücadele gibi konularda oldukça işe yaradığını ifade etti.

Önemli Olaylar

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından, Temmuz 2024’te öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı. Yüksek Mahkemenin kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolar sona ererken, gösteriler sırasında yaşanan şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Dönemin Başbakanı Şeyh Hasina, resmi konutundan askeri helikopterle Hindistan’a gitmek zorunda kalmış, resmi konutuna yapılan baskınlara karşı çıkılmamıştı.

Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos 2024'te geçici hükümet başkanı olarak yemin edip görevine başlamıştı. Ayrıca, 15 Ağustos 2024'te eski Başbakan Hasina'nın da aralarında bulunduğu üst düzey 10 yetkili hakkında, gösteriler sırasında "soykırım ve insanlığa karşı suç" işlendiği iddiasıyla soruşturma başlatılmış ve Hasina hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştır.