Bangladeş Yüksek Mahkemesi, Eski Başbakan Hasina'nın İadesini Talep Edecek
Bangladeş, eski Başbakan Şeyh Hasina'nın iadesi için Interpol'dan yardım isteyeceğini duyurdu. Bu karar, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği öğrenci protestolarının ardından alındı.
İlk Açıklamalar ve Hedefler
Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nin (ICT) yeni başsavcısı Muhammed Tajul İslam, duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Protestolar sırasında işlenen 'insanlığa karşı suçlar' kapsamında tutuklama emri ve seyahat yasağı talep edileceğini belirtti.
Tajul, Hindistan'a giden Hasina'nın ve diğer kaçakların iadesi için Interpol'dan destek istediklerini kaydetti. "Bangladeş, bağlantıları sayesinde Interpol'den kırmızı bülten çıkarmasını talep edebilir. Bu sayede, birçok kişiyi geri getirebiliriz." ifadelerini kullandı.
Gösterilerin Ardındaki Olaylar
Bangladeş'te, 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda görev alanların çocuklarına özel kontenjan ayrılması üzerine protestolar başlamıştı. Temmuz sonunda, Yüksek Mahkeme durumu düzeltme kararı alarak kontenjan kotalarını düşürdü.
Buna rağmen, gösterilerde hayatını kaybedenler için 'adalet' istemek amacıyla protestolar devam etti. Şiddet olaylarında 708 kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi gözaltına alındı.
Kaçış ve Yeni Hükümet
Protestoların alevlenmesi üzerine Başbakan Hasina, resmi konutunu terk ederek askeri helikopterle Hindistan'a gitti. Şiddet olayları devam ederken Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak göreve başladı.