Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Balıkesir’de Midilli’ye kaçmaya çalışan 18 göçmen ve 3 organizatör yakayı ele verdi

Ayvalık’ta düzenlenen operasyonda, yasa dışı yollarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmeye çalışan 18 Afgan göçmen ile onlara yardım eden 3 Iraklı organizatör gözaltına alındı.

Yayın Tarihi: 19.12.2023 17:24
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 17:24

Balıkesir’de Midilli’ye kaçmaya çalışan 18 göçmen ve 3 organizatör yakayı ele verdi

Avrupa’ya gidip rahat bir hayat sürme umuduyla yola çıkan düzensiz göçmenlerin çoğu, siyasi, ekonomik veya güvenlik sorunları yaşadıkları ülkelerden kaçarak Türkiye’ye geliyor. Türkiye, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişim noktasında olması, politik ve ekonomik açıdan gelişmemiş devletlerle zengin Batı ülkelerinin arasında bir köprü niteliğinde bulunması itibariyle düzensiz göçmenler tarafından transit güzergâh olarak kullanılıyor.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, yasa dışı yollarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na gitmek isteyen 18 düzensiz göçmen ile bu göçmenlere para karşılığı yardım ettikleri değerlendirilen 3 Irak uyruklu organizatör gözaltına alındı.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU

Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, göçmen kaçakçılığı yaptıkları belirlenen 3 özel araca operasyon gerçekleştirdi. Operasyonda, 9’u çocuk 18 Afganistan uyruklu göçmen ile 3 Iraklı organizatör yakalandı.

Polis ekiplerince şüphelilerin üst aramasında organizatörlükten kazandıkları değerlendirilen 20 bin 700 lira ile 100 dolar ele geçirildi. Bu paraların, göçmenlerden alınan ücretler olduğu tahmin ediliyor. Gözaltına alınan şüpheliler, emniyete götürüldü.

GÖÇMENLERİN DURUMU

Gözaltına alınan 18 Afgan göçmenin ise sağlık durumlarının iyi olduğu, ancak yasadışı yollardan ülkeye girdikleri için sınır dışı edilecekleri öğrenildi. Göçmenlerin, Midilli Adası’na geçmek için bot kullanmayı planladıkları, ancak polisin operasyonuyla yakalandıkları belirtildi.

TÜRKİYE’NİN DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELESİ

Türkiye, düzensiz göçe karşı kararlılıkla mücadele etmektedir. Ülkemiz, küresel bir sorun olan düzensiz göçe karşı önlemlerin, küresel bağlamda ele alınmasını; göçmen kaçakçılarına karşı güçlü bir mücadelenin yanında göçün siyasi, ekonomik ve güvenlik kaynaklı temel nedenlerine (root causes) yönelik kalıcı çözümler üretilmesini; göçte kaynak ülkelerdeki çatışma bölgelerinde barış ve istikrarın tesisi ile bu ülkelere insani ve kalkınma yardımlarının arttırılmasına yönelik tedbirlerin alınmasını; göç konusunda, daha kapsamlı, insan hakları temelli bir yaklaşım geliştirilmesini; göçmenlere yönelik algı ve yükselen yabancı düşmanlığının ırkçılığa zemin hazırlaması çerçevesinde ayrımcılığın tüm hukuki imkânlarla engellenmesini; ayrıca göçmenlerin adalete, eğitime ve sağlık imkânlarına erişimlerinin de kolaylaştırılmasını savunmaktadır.

Türkiye’nin düzensiz göce mücadelesi sadece ulusal değil aynı zamanda uluslararası boyutta da önemli bir rol oynamaktadır.

Türkiye’nin düzensiz göce mücadelesi sonucunda hem ülkemizin hem de dünyanın faydasına olan bir katkısı olduğu söylenebilir. Türkiye’nin bu mücadelesi sayesinde hem sınır güvenliği sağlanmış hem de insan hakları korunmuştur. Ayrıca Türkiye’nin bu mücadelesi ile hem ulusal hem de uluslararası toplumun sorumluluk duygusu artmıştır.