Bakü'de üretim başladı:
Türkiye merkezli Gen İlaç ile Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı ortaklığında Pirallahı Sanayi Parkı'nda hayata geçirilen ülkenin en büyük ilaç üretim tesisi, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldığı törenle faaliyete geçti. 5,2 hektarlık alana kurulan tesisin açılışı, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin sağlık sanayisine taşındığını gösteriyor.
tesis ve üretim kapasitesi:
Toplam 113,9 milyon manat (401 milyon Türk Lirası) yatırım bedeliyle inşa edilen tesiste üretim hattı, yıllık 60 milyon kutu ilaç ve yaklaşık 2,5 milyar tablet ve kapsül kapasitesine göre planlandı. Üretim programında antibiyotikler ve ağrı kesiciler başta olmak üzere kardiyoloji, nöroloji, üroloji, diyabetoloji ve gastroenteroloji alanlarındaki ilaçlar yer alacak. Tesis, ham maddeden son ürüne kadar tam prosesle üretim yapabilen Azerbaycan’daki ilk fabrika konumunda.
Ortaklık yapısında Azerbaycan Yatırım Fonu yüzde 29 hisseyle yer alırken, Gen İlaç’ın payı yüzde 66 olarak aktarıldı. Şirket yetkilileri, fabrikanın rekor sayılabilecek bir sürede, 2 yıldan az sürede inşa edildiğini vurguladı.
ihracat ve stratejik hedefler:
Tesisin üretiminde, ABD, Japonya, Almanya, İsviçre, Çin, Danimarka, İsveç ve Türkiye merkezli firmaların ürettiği ekipmanlar kullanılacak ve üretim uluslararası standartlara uygun şekilde hedefleniyor. Üretilen ilaçların Azerbaycan iç pazarının yanı sıra Özbekistan, Kazakistan, Gürcistan ve yakın coğrafyadaki diğer ülkelere ihraç edilmesi planlanıyor.
Gen İlaç kurucusu Abidin Gülmüş, fabrikanın öncelikli hedefinin Azerbaycan sağlık sisteminin ihtiyaç duyduğu hayati öneme sahip ilaçları yerel olarak temin etmek olduğunu belirtti. Gülmüş, 2026 yılında 50 ilacın üretim ve ruhsatlandırma süreçlerinin tamamlanmasının, devamında ise 5 yıl içinde 500'ün üzerinde ilacın yerelleştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Yatırımın bölgesel etkisine de dikkat çeken şirket yetkilileri, Bakü'yü bir üretim ve dağıtım merkezi olarak kullanarak komşu pazarlarla ticari bağların güçlendirilmesini hedefliyor. Tesiste şu aşamada 178 kişilik istihdam planlandığı ifade edildi.
Resmi yetkililer ve yatırımcıların ortak mesajı, projenin sadece üretim kapasitesi artırmakla kalmayıp, ilaç tedarikinde dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik stratejik bir adım olduğuydu. Açılış töreni, iki ülke arasındaki sektörel iş birliğinin somut bir örneği olarak kayda geçti.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki Pirallahı Sanayi Parkı’nda Türkiye merkezli Gen İlaç ile Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı ortaklığında kurulan ülkenin en büyük ilaç üretim tesisi, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katıldığı törenle faaliyete geçti.