DOLAR
42,8 0%
EURO
50,14 -0,01%
ALTIN
5.972,47 0,01%
BITCOIN
3.773.305,61 -0,16%

Bakan Yumaklı: Gıda güvenilirliği kırmızı çizgimiz; 81 ilde denetimler 31 Aralık'a kadar sürecek

Bakan İbrahim Yumaklı, 81 ilde 31 Aralık'a kadar sürecek yoğun gıda denetimlerini, coğrafi işaret çalışmalarını ve karekod uygulamasını anlattı.

Yayın Tarihi: 20.12.2025 14:55
Güncelleme Tarihi: 20.12.2025 16:08

Bakan Yumaklı: Gıda güvenilirliği kırmızı çizgimiz; 81 ilde denetimler 31 Aralık'a kadar sürecek

Bakan Yumaklı: Gıda güvenilirliği bizim kırmızı çizgimizdir

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul'da Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) üye buluşmasında yaptığı konuşmada, ülke mutfağının korunması ve gıda denetimlerine ilişkin öncelikleri paylaştı. Yumaklı, "Gastronomi bir ülkenin kültürünü, kimliğini ve medeniyetinin en güçlü anlatımının olduğu hepimizin kabul ettiği bir gerçektir" ifadeleriyle başladığı konuşmasında, yöresel ürünlerin hem kültürel hem ekonomik değerine vurgu yaptı.

Coğrafi işaretler ve markalaşma çalışmaları

Yumaklı, coğrafi işaretin markalaşma açısından önemine dikkat çekerek, Türkiye'de şu ana kadar 1.798 ürünün coğrafi işaret tescili aldığını söyledi. Bu ürünlerden 44'ünün Avrupa Birliği'nden tescil aldığını, 41 ürünün ise AB tescil sürecinin devam ettiğini belirtti. Bakanlık tarafından başlatılan "Coğrafi İşaretlerde Markalaşma Çalıştayı"nın en önemli çıktılarından birinin de 'Turuncu Etiket' uygulaması olduğunu kaydeden Yumaklı, "Buna ilişkin yakın zamanda yönetmelik çalışmasını çıkartıyor olacağız. Bu uygulamayla; coğrafi işaretli ürünlerin denetimden geçmiş, özgün menşe ve kaliteye sahip ürünler olduğu, tüketiciye daha net biçimde gösterilecek" dedi.

81 ilde eşzamanlı denetimler ve denetim verileri

Bakan Yumaklı, gıda güvenilirliğiyle ilgili somut adımları şöyle özetledi: "Şu anda 81 ilde eşzamanlı olarak, 31 Aralık'a kadar sürecek yoğun bir denetim sürecini başlatmış bulunuyoruz." Yumaklı, tarım politikalarında üç önceliği; markalaşma, gıda güvenilirliği ve gıda israfı olarak belirlediklerini ifade ederek, "Bu çalışmalar kapsamında, 1 Ocak'tan bugüne kadar 1 milyon 291 bin denetim gerçekleştirdik" bilgisini paylaştı.

Karekod uygulaması ve tarımdan sofraya denetimler

Gıda satış noktaları ve toplu tüketim yerlerinde şeffaflığın artırılması amacıyla getirilen uygulamalara değinen Yumaklı, "Gıda satış noktaları ve toplu tüketim yerlerinde; en son ne zaman denetim yapıldığı bilgisine vatandaşlarımızın kolayca ulaşabilmesi için karekod uygulamasını zorunlu hale getirdik. Vatandaşlarımız 'TarımCebimde' uygulamasını açıp, bu karekodu okutarak, ilgili işletmenin en son ne zaman denetlendiğini görüyor" dedi. Ayrıca zirai ilaç ve pestisit denetimlerinin hasattan satışa kadar sürdüğünü belirterek, "Gıda güvenilirliği, tarladan sofraya uzanan bir süreçtir. Hasat öncesinde bağda, bahçede, tarlada, serada; hasat sonrasında ise toptan ve perakende satış noktalarında pestisit kalıntı denetimleri gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

Konuşmasını sektör temsilcilerine bir çağrıyla tamamlayan Yumaklı, "Aranızda sektöre zarar veren, işini düzgün yapmayan, hepinizin emeğine gölge düşüren kim varsa; onların pabucunu dama atın" diyerek, sorumlu davranış ve kalite standardı vurgusu yaptı.

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI, İSTANBUL'DA DÜZENLENEN TÜM RESTORANLAR VE TURİZMCİLER...

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI, İSTANBUL'DA DÜZENLENEN TÜM RESTORANLAR VE TURİZMCİLER DERNEĞİ (TÜRES) DÜZENLEDİĞİ ÜYE BULUŞMASINDA KONUŞTU

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI, İSTANBUL'DA DÜZENLENEN TÜM RESTORANLAR VE TURİZMCİLER...

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!