Bakan Yerlikaya Narkokapan Mersin operasyonunun detaylarını açıkladı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mersin merkezli 10 ilde yürütülen Narkokapan Mersin operasyonuna ilişkin İl Emniyet Müdürlüğü'nde basın açıklaması yaptı. Yerlikaya, operasyonun hedefinin organize suç örgütleri ve sokak satıcıları olduğunu belirtti.
Operasyonun kapsamı ve hazırlık süreci
Yerlikaya, operasyonun hazırlık çalışmalarının 4 ay sürdüğünü; veri analizleri, saha takipleri ve teknik hazırlıkların titizlikle tamamlandığını söyledi. Şafak vakti eş zamanlı olarak harekâtın başlatıldığını ifade etti. Operasyona 3 bin 250 polis, 30 özel eğitimli narkotik dedektör köpeği, 2 insansız hava aracı, 3 dron ve 1 helikopter katıldı.
Saha bulguları ve yürütülen işlemler
Yerlikaya, operasyon kapsamında şu ana kadar 403 farklı adrese baskın düzenlendiğini, 3 organize suç örgütü'nün çökertildiğini ve 370 şüpheli'nin gözaltına alındığını bildirdi. Operasyonun hâlen sürdüğü vurgulandı.
Strateji: Arz ve talep ile dijital mücadele
Bakan Yerlikaya, uyuşturucuyla mücadelenin organize suçlarla mücadelenin ikiz cephesi olduğunu belirterek finansman, yöntem ve hedeflerin sıklıkla ortaklaştığını kaydetti. Mücadelenin üretici, taşıyıcı, depocu, torbacı ve baron dahil zincirin tüm halkalarına yönelik çok boyutlu yürütüldüğünü ifade etti.
Yerlikaya, siber dünyanın da mücadelenin odağında olduğunu anlattı: siber devriyeler, dijital istihbarat analizleri, veri tabanlı hedefleme ve yapay zeka destekli risk haritaları kullanılarak dark web, şifreli mesajlaşma platformları ve kripto para transferlerinde iz sürüldüğünü söyledi. Suç ağlarının yöntem değiştirdiğini, güvenlik yaklaşımlarının da sürekli güncellendiğini vurguladı.
Genel tablo ve devletin mesajı
Bakanlığın bu Kabine dönemindeki operasyon verilerini paylaşan Yerlikaya, 89 bin 69 zehir tacirinin tutuklandığını, 217 ton uyuşturucu ve 246 milyon uyuşturucu hap'ın ele geçirildiğini, ayrıca 331 uyuşturucu organize suç örgütünün çökertildiğini söyledi. Bu verilerin devlet aklının ve sahadaki mücadelenin sayısal kaydı olduğuna işaret etti ve mücadelede kararlılık mesajı verdi.
Kapanış
Yerlikaya, operasyonda emeği geçen kurum ve personele teşekkür ederek, zehir tacirlerine karşı mücadelenin devam edeceğini belirtti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya (sol 3), Mersin merkezli 10 ilde düzenlenen "Narkokapan Mersin" operasyonuna ilişkin İl Emniyet Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi.