Bakan Şimşek: yılın ilk yarısında faiz dışı bütçe fazlası 521 milyar liraya ulaştı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, yılın ilk yarısında faiz dışı bütçe fazlasının 521 milyar TL olduğunu ve bütçe açığının 38 milyar TL iyileştiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 20.07.2026 11:46
Güncelleme Tarihi: 20.07.2026 11:46

Bakan Şimşek: yılın ilk yarısında faiz dışı bütçe fazlası 521 milyar liraya ulaştı

Bakan Şimşek: yılın ilk yarısında faiz dışı bütçe fazlası 521 milyar liraya ulaştı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk yarısına ilişkin bütçe verilerini açıkladı. Şimşek, faiz dışı bütçe fazlasının 521 milyar TL olarak gerçekleştiğini ve bütçe açığının geçen yılın aynı dönemine göre 38 milyar TL iyileştiğini bildirdi.

Şimşek, açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi: "Jeopolitik gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerini sınırlamak amacıyla bazı vergi gelirlerinden vazgeçmemize rağmen yılın ilk yarısında faiz dışı bütçe fazlası 521 milyar TL’ye ulaşırken bütçe açığı geçen yılın ilk yarısına göre 38 milyar TL iyileşti. Kayıt dışılıkla mücadele, gönüllü uyumu artırmaya yönelik politikalarımız ve kamu harcamalarındaki disiplin sayesinde 2025 yılında yüzde 2,9 olan bütçe açığının milli gelire oranının, haziran itibarıyla yıllıklandırılmış olarak yaklaşık yüzde 2,5’e gerilediğini tahmin ediyoruz. Bütçe performansının da katkısıyla iç borç çevirme oranları geçen yılın ve öngörülerimizin altında seyrediyor. Ekonomimizin dayanıklılığını artıran bütçe disiplini programımızın temel amacı olan fiyat istikrarı açısından da kritik önem taşımaktadır. Mali disiplini koruyarak dezenflasyon hedefimiz doğrultusunda politikalarımızı sürdüreceğiz"

Bütçe performansının önemi

Faiz dışı bütçe fazlası, faiz ödemeleri hariç merkezi yönetim gelirlerinin giderleri karşılama durumunu gösterir ve kamu maliyesinin finansman esnekliği hakkında bilgi verir. Bakan Şimşek'in verdiği rakamlar, kamu harcamalarında sağlanan disiplin ve vergi uyumundaki iyileşmenin bütçe dengesine olumlu katkı sağladığını işaret ediyor.

Politika ve beklentiler

Bakanın açıklaması, kısa vadede enflasyonla mücadele amacıyla bazı vergi gelirlerinden vazgeçildiğini, buna karşın mali disiplin ve kayıt dışılıkla mücadele önlemlerinin dengeleri iyileştirdiğini vurguluyor. Ayrıca, haziran itibarıyla yıllıklandırılmış yaklaşık yüzde 2,5 seviyesine gerilediği tahmin edilen bütçe açığının milli gelire oranı, iç borç çevirme oranlarına olumlu yansıma potansiyeli taşıyor. Şimşek, mali disiplini koruyarak dezenflasyon hedefinin sürdürüleceğini belirtti.

Sonuç

Mevcut veriler, bakanlığın açıkladığı önlemlerin bütçe dengesine katkı sağladığını gösteriyor; ancak Şimşek'in ifadeleri, mali disiplinin devamına ve kayıt dışıyla mücadeleye bağlı iyileşmenin sürmesi gerektiğini vurguluyor.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK, YILIN İLK YARISINDA FAİZ DIŞI BÜTÇE FAZLASININ 521 MİLYAR...

HAZİNE VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK, YILIN İLK YARISINDA FAİZ DIŞI BÜTÇE FAZLASININ 521 MİLYAR LİRAYA ULAŞTIĞINI VE BÜTÇE AÇIĞININ 2025’İN İLK YARISINA GÖRE 38 MİLYARLIK İYİLEŞME YAŞADIĞINI BİLDİRDİ.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK, YILIN İLK YARISINDA FAİZ DIŞI BÜTÇE FAZLASININ 521 MİLYAR...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.