Bakan Kurum’dan deprem bölgesine özel sosyal konut müjdesi
İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat depremlerinin ardından hak sahibi olamayan dar gelirli vatandaşlar için yeni bir sosyal konut projesi başlatılacağını duyurdu. Açıklama, Kahramanmaraş’ta düzenlenen "Türkiye Yüzyılı Buluşmaları" programında yapıldı.
Açıklamanın kapsamı ve hedefi
Kurum konuşmasında devletin bölgenin yeniden ihyası için tüm imkanlarıyla çalıştığını vurguladı ve bu çerçevede deprem bölgesine "ekstra bir kontenjan" ayrılacağını belirtti. Bu girişim, Bakanın sözlerine göre "kimse evsiz kalmayacak" taahhüdünün somut adımı olarak değerlendiriliyor.
Hedef kitle
Projenin hedef kitlesi olarak; deprem sonrası hak sahibi olamayan dar gelirli vatandaşlar, ev sahibi olma hayali kuran emekliler, yeni bir başlangıç yapmak isteyen gençler ile şehit ve gazilerin yakınları açıklandı. Bakan Kurum, projenin sadece mevcut hak sahiplerini değil, bölgedeki tüm ihtiyaç sahiplerini kapsayacağını ifade etti.
Ulusal boyut ve beklenen duyuru
Kurum, bununla birlikte bu müjdenin sadece deprem bölgesiyle sınırlı kalmayacağının sinyalini vererek, ulusal ölçekte yeni bir sosyal konut hamlesinin de yolda olduğuna işaret etti. Bugüne kadar Türkiye genelinde 1 milyon 704 bin sosyal konut inşa edilerek yaklaşık 5 milyon dar gelirli vatandaşın konut sahibi yapıldığına dikkat çekildi. Projeye ilişkin daha kapsamlı detayların ise önümüzdeki ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı bildirildi.
Değerlendirme
Bu adım, deprem sonrası konut ihtiyacını gidermeye yönelik bir kademeyi temsil ediyor. Ayrılacak ekstra kontenjanın uygulamaya dönük ayrıntıları ve başvuru koşulları, önümüzdeki duyuruyla netleşecek; kararın bölge nüfusunun konut erişimine nasıl yansıyacağı ise takip edilmeye devam edecek.