Bakan Çiftçi, Moğolistan İçişleri ve Adalet Bakanı Sainbuyan Amarsaikhan ile görüştü

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Moğolistanlı mevkidaşıyla görüşerek iki ülke güvenlik ve göç iş birliğini, FETÖ ile mücadeleyi ve Türkiye Maarif Vakfı konusunu ele aldı.

Yayın Tarihi: 11.05.2026 13:15
Güncelleme Tarihi: 11.05.2026 13:19

Bakan Çiftçi, Moğolistan İçişleri ve Adalet Bakanı Sainbuyan Amarsaikhan ile görüştü

Bakan Çiftçi, Moğolistan İçişleri ve Adalet Bakanı Sainbuyan Amarsaikhan ile görüştü

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi 10. Dönem Toplantısı kapsamında bulunduğu Moğolistan'da, Moğolistan İçişleri ve Adalet Bakanı Sainbuyan Amarsaikhan ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki mevcut iş birliği değerlendirilirken, güvenlik, göç ve afet yönetimi alanlarındaki iş birliği mekanizmaları ele alındı.

Geçmiş iş birliği ve mevcut anlaşmalar

Bakan Çiftçi, iki kurum arasında geçmişe dayanan iş birliğine vurgu yaparak, bunun somut yansımaları olarak Güvenlik İş birliği Anlaşması ve Ek Protokolü, Göç İdaresi Başkanlığı ile Moğolistan Göç Servisi arasında Ortak Niyet Beyanı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Moğolistan Ulusal Acil Durum Yönetimi Kurumu arasında Acil Durum Yönetimi Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'nı hatırlattı. Bu belgelerin, iki ülke ilişkilerinde kurumsal iş birliğini güçlendirdiği kaydedildi.

FETÖ ile mücadele ve eğitim faaliyetleri

Görüşmede FETÖ konusu da ele alındı. Çiftçi, FETÖ'nün Türkiye'de demokrasiyi, anayasal düzeni ve millet iradesini hedef aldığı kadar, faaliyet gösterdiği ülkelerde de örgüt mensuplarını devşirmeye yönelik girişimlerde bulunduğunu belirtti. Moğolistan'ın FETÖ ile mücadelede Türkiye'nin yanında yer alması ve örgüte bağlı kişi veya yapıların ülke dışına çıkarılmasından duyulan memnuniyeti ifade etti. Bununla birlikte Çiftçi, FETÖ'nün Almanya merkezli bir paravan şirket aracılığıyla okullar üzerinde devam eden kontrolüne dikkat çekerek, iki ülkenin ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda bunun sona erdirilmesi beklentisini paylaştı.

Çiftçi ayrıca, yurtdışında nitelikli, şeffaf ve güvenilir eğitim faaliyetlerinin desteklenmesinin önemine işaret ederek, bu amaçla yetkilendirilen kurum olarak Türkiye Maarif Vakfı'nı hatırlattı. Bakan, Türkiye Maarif Vakfı'nın Moğolistan'da tüzel kişilik kazanması, eğitim faaliyetlerine başlaması ve uygun görülmesi halinde FETÖ iltisaklı okulların devri için gerekli yasal zemini oluşturacak Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasına atıfta bulundu.

İÇİŞLERİ BAKANI MUSTAFA ÇİFTÇİ, MOĞOLİSTAN İÇİŞLERİ VE ADALET BAKANI SAİNBUYAN AMARSAİKHAN İLE...

İÇİŞLERİ BAKANI MUSTAFA ÇİFTÇİ, MOĞOLİSTAN İÇİŞLERİ VE ADALET BAKANI SAİNBUYAN AMARSAİKHAN İLE GÖRÜŞTÜ.

İÇİŞLERİ BAKANI MUSTAFA ÇİFTÇİ, MOĞOLİSTAN İÇİŞLERİ VE ADALET BAKANI SAİNBUYAN AMARSAİKHAN İLE...

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.