DOLAR
42,7 -0,03%
EURO
50,3 -0,18%
ALTIN
5.930,67 -0,39%
BITCOIN
3.750.105,97 -2,28%

Bakan Bolat: 2030'larda e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara E-İhracat Zirvesi'nde 2030'lu yıllarda e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10'a ulaştırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Yayın Tarihi: 06.11.2025 13:37
Güncelleme Tarihi: 06.11.2025 13:37

Bakan Bolat: 2030'larda e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz

Ankara E-İhracat Zirvesi'nde Bakan Bolat'ın Açıklamaları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ticaret Bakanlığı himayesinde, TOBB ev sahipliğinde ve TİM ile OAİB destekleriyle düzenlenen 2. Ankara E-İhracat Zirvesi'nin açılışında konuştu. Program TOBB Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi ve zirvede e-ihracata ilişkin politika, veri ve destek paketleri paylaşıldı.

Dış ticaret verileri ve cari denge

Bolat, ekim ayı dış ticaret verilerine işaret ederek mal ihracatında 527 milyon dolar net artışla aylık ihracatın 24 milyar dolar seviyesine çıktığını, bunun Cumhuriyet tarihinin en yüksek 4'üncü aylık ihracat rakamı olduğunu belirtti. İlk 10 ayda ihracatın 224,6 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve yıllık bazda yüzde 3,9 artış kaydedildiğini, bunun net 8,4 milyar dolar mal ihracatı artışı anlamına geldiğini ifade etti.

Cari işlemler cephesinde ise 18,3 milyar dolar cari açık göründüğünü belirten Bolat, Temmuz'da 1,7 milyar dolar cari fazla, Ağustos'ta 5,5 milyar dolar ile aylık rekor seviyede cari fazla elde edildiğini; Bakanlığın tahminlerine göre Eylül'de 1 milyar dolar, Ekim'de 0,5 milyar dolar cari fazla beklediklerini ve böylece dört ay üst üste yaklaşık 9 milyar dolarlık cari fazla sağlanmış olacağını söyledi.

Ayrıca Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Türkiye Yüzyılı'nı ticaretin yüzyılı yapma' hedefi çerçevesinde bahsedilen rakamlara değinerek, mal ve hizmet ihracatında hedefler ve mevcut gerçekleşmeleri paylaştı. Konuşmada 2024 hedefi olarak belirlenen 390 milyar dolar bandının geride bırakıldığını ve şu an itibarıyla 391,5 milyar dolar seviyesine ulaşıldığı belirtildi.

E-ticaret ve e-ihracat verileri

Bakan Bolat, e-ticaret hacminde ilk 5 ilin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olduğunu vurguladı. Sektörel olarak öncü alanlar arasında yemek, giyim, ayakkabı, aksesuar ve elektronik sektörleri yer alıyor. E-ihracatçı sayısının 2023'te yaklaşık 7 bin iken 2024'te yüzde 62 artışla 11 bin 283'e yükseldiği kaydedildi.

2023 itibarıyla en çok e-ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ABD, Almanya, Azerbaycan, Romanya ve Polonya olduğu; Körfez ülkelerine de yoğun e-ihracat yapıldığı ifade edildi. E-ihracatta öne çıkan sektörler arasında giyim, kimya, gıda, makine ve mekanik cihazlar, demir ve demir dışı metaller sayıldı. Mikro ihracat yapan şehirler olarak ise İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Denizli ön plana çıkarıldı.

Destekler, kredi paketi ve eğitim iş birliği

Bakan Bolat, e-ihracatçı firmalara yönelik desteklerin sürdürüleceğini belirterek, Ticaret Bakanlığı'nın denetim ve düzenlemeleri yürütürken e-ihracatçıları her türlü imkanla desteklediğini söyledi. Bakanlık, sektör, ülke ve e-ihracat odaklı rapor giderleri, yurt dışı pazar yerleri üzerinden yürütülen tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin giderlerini destekliyor.

Türk Eximbank tarafından hazırlanan destek paketi de duyuruldu. Eximbank'ın genel müdürü Ali Güney'in de hazır bulunduğu açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisiyle İGE kefaletli olarak tasarlanan program kapsamında e-ihracatçılar için 500 milyon lira tutarında kredi paketi hazırlandığı, yüzde 100 İGE kefaleti sayesinde ek kefalete gerek duyulmayacağı, azami 6 ay ana para ödemesiz ve azami 12 ay vade imkanı sağlandığı bildirildi.

Eğitim alanında ise İhracat Akademisi, TOBB ve TOBB ETÜ Üniversitesi arasında e-ihracat uzmanlığı programını kapsayan bir eğitim iş birliği protokolü imzalanacağı; katılımcıların sertifika alacağı açıklandı. Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen Dijital Teşvik Takip Modülünün hayata geçirildiği ve başvuruların dijital olarak takip edilebileceği belirtildi.

Hedef: E-ihracatın payını yükseltmek

Zirve konuşmasında 2023'te 5,3 milyar dolar olan, 2024'te 6,5 milyar dolar seviyesine çıkan Türkiye e-ihracatının toplam ihracattaki payının o yıl yüzde 2,7 olduğu hatırlatıldı. Bakan Bolat, hedefin 2030'lu yıllarda Türkiye e-ihracatını toplam ihracatın yüzde 10'una ulaştırmak olduğunu vurguladı.

Zirve programı ve imzalanan protokoller

Açılış sonrası imzalanan protokoller şöyle sıralandı: E-İhracatın Finansmanı İş Birliği Protokolü (Ticaret Bakanlığı, Türk Eximbank, İGE A.Ş.), İhracat Akademisi Eğitim İş Birliği Protokolü (İhracat Akademisi, TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi) ve TİM Lojistik E-İhracatın Finansmanı İş Birliği Protokolü (TİM, Asset Worldwide Express).

Zirve üç gün sürecek; program kapsamında 40'tan fazla panel, 8 atölye çalışması ve 90'dan fazla konuşmacı yer alacak.

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı