bahçesinde dünyanın lezzetlerini yetiştiren 82 yaşındaki öğretmen

Samsun'da 82 yaşındaki emekli öğretmen Hakkı Albayrak, 20 yılda üç kıta ve 50 ülkeden getirdiği tohumlarla bahçesinde 200'e yakın ürün yetiştiriyor.

Yayın Tarihi: 26.10.2026 13:48
Güncelleme Tarihi: 26.10.2026 13:49

bahçesinde dünyanın lezzetlerini yetiştiren 82 yaşındaki öğretmen

emekli öğretmenin üç kıtalık bahçesi:

Samsun'un Atakum ilçesinde yaşayan 82 yaşındaki emekli öğretmen Hakkı Albayrak, yaklaşık 20 yıldır sürdürdüğü çalışmayla evinin bahçesini adeta bir "dünya bahçesi"ne dönüştürdü. Albayrak, üç kıta ve 50 farklı ülkeden getirdiği tohumlarla ve sera kullanmadan, doğal şartlarda üretim yapıyor.

Bahçede Çin fasulyesinden Kızılderili muzuna (pawpaw), Hindistan ağaç kavunundan Meksika avokadosuna; California fındığından Japon elmasına, ağaç domatesinden siyah hurmaya, goji berry ve Frenk üzümüne kadar çok sayıda tür bulunuyor. Ayrıca mor, siyah, kahverengi, turuncu ve sarı domates çeşitleri ile mor patates ve siyah biber gibi Türkiye'de yaygın olmayan ürünleri de yetiştiriyor.

avokado hasadında beklenmedik düşüş:

Albayrak bu yıl avokado üretiminde beklenmedik bir düşüş yaşadığını anlattı. "Bu sene avokado çiçekteyken bir don geçirdi. O nedenle hasat çok düşük oldu," diyerek geçen yıl ve bu yıl arasındaki farkı şöyle özetledi: "Geçen yıl bir ağaçtan 800 adet avokado almıştım, bu sene ise 60 civarında avokado hasat ettim."

Hasattaki avokadoların boyutları da değişkenlik gösteriyor; en küçüğü yaklaşık 200 gram, üst dallardaki avokadolar ise 400 grame kadar çıkıyor. Albayrak, sağlık sorunları ve meyvelere yeterli ilgiyi gösterememesi nedeniyle budama çalışmalarına başladığını söyledi.

deneme kültürü ve organik talep:

Çevresindeki kişilerin "Burada mandalina, portakal olmaz" gibi olumsuz yargılarına karşın Albayrak deneme yanılma yöntemiyle birçok türü yetiştirmeyi başardı. "Denemedikten sonra hiçbir sonuca varamazsınız," diyen Albayrak, özellikle ugava yemişi ve tamarillo gibi bazı subtropikal ürünlerin don dönemlerinde zarar gördüğünü ve gerektiğinde içeri alınmaları gerektiğini belirtti.

Fidelerini tohumdan yetiştiren Albayrak, bazı türlerin Rize gibi bölgelerde açık alanda da başarılı olduğunu aktardı. Bahçesinde şu anda 100'e yakın çeşit meyve ve sebze bulunduğunu, deneme aşamasında ise 250'nin üzerinde çeşitle çalıştığını ve bunların 200'ünü Samsun'da üretmeyi başardığını söyledi.

Albayrak, yetiştirdiği ürünlerin özellikle organik üretimle ilgilenen tüketiciler tarafından yoğun ilgi gördüğünü de vurguladı ve bahçesinin farklı iklimlerden gelen tohumlarla nasıl zenginleştiğini paylaşmaya devam ediyor.

TAMORİLLO AĞAÇ DOMATES

TAMORİLLO AĞAÇ DOMATES

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.