Bahçesaraylıların tek isteği çığ tünelleri
Van'ın Bahçesaray ilçesi, her kış mevsiminde çığ tehlikesi nedeniyle ulaşımda büyük sorunlar yaşıyor. Yüksek dağların yamaçlarından geçen, kışın metrelerce karın yağdığı Van-Bahçesaray kara yolu, sık sık kapanarak, ilçedeki ulaşımı aksatıyor. Bu yıl peş peşe yaşanan çığ tehlikeleri, vatandaşları çığ yataklarının bulunduğu bölgelere çığ tünellerinin yapılması konusunda harekete geçirdi.
4-5 Şubat 2020'de meydana gelen çığ olaylarında 42 kişinin hayatını kaybetmesi, Bahçesaraylıların güvenlik endişelerini artırdı. Yolun kapatılması nedeniyle ilçe, alternatif olarak Bitlis’in Hizan ilçesi üzerinden 6 saat süren bir yolculukla ulaşım sağlamak zorunda kalıyor.
İlçeye bağlı İslam Mahallesi Muhtarı Kadir Yaşar, bu yıl kışın yolların kapanması nedeniyle nüfusun önemli bir kısmının başka şehirlere gitmek zorunda kaldığını belirtirken, “2 bin 985 rakımlı Karabet Geçidi'nin de bulunduğu yolda her yıl birçok noktaya çığ düşüyor. Bahçesaraylılar olarak mağduruz. Tek isteğimiz çığ tehlikesinin bulunduğu 5 kilometrelik kısma tünel yapılması” dedi.
Güneyyamaç Mahallesi Muhtarı Zekeriya İltemiş, yolun kapanmasının memurların ve öğretmenlerin ilçeye gelmekte çekinmesine yol açtığını aktararak, sağlık sorunlarının çözümü için çığ tünelleri talep etti.
İlçenin sakinlerinden Affan Orhan, her yıl aynı sorunla karşılaştıklarını ifade ederek, “Yaşadığımız sorunun çözülmesi için 5 kilometrelik çığ tüneli istiyoruz. Bu tüneller yapılırsa tehlike ortadan kalkar” şeklinde konuştu.
Timur Demirtaş ise kışın yaşadıkları zorlukları dile getirerek, “Tek isteğimiz bu yola kar tüneli yapılması. Bu hem günlük yaşamı hem de sağlık hizmetlerini kolaylaştıracaktır” dedi.
Bahçesaraylılar, kış aylarında yaşadıkları ulaşım ve güvenlik sorunlarının bir an önce çözülmesini ümit ediyor.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.