Bafra'nın kırmızı altını tarladan ekonomiye: 4 milyar TL'lik katkı

Bafra Ovası'nda kapya biber hasadı başladı; 32 bin dekar alanda yılda yaklaşık 120 bin ton rekolte bekleniyor, üretimin ekonomiye katkısı 4 milyar TL.

Yayın Tarihi: 09.09.2026 15:13
Güncelleme Tarihi: 09.09.2026 15:41

Bafra'nın kırmızı altını tarladan ekonomiye: 4 milyar TL'lik katkı

Bafra ovasında kapya biber hasadı başladı

Samsun'un Bafra Ovası'nda, bölgenin "kırmızı altını" olarak anılan kapya biberin hasadı törenle başlatıldı. Osmanbeyli Mahallesi'nde düzenlenen programın ardından işçiler tarlaya girerek fidelerden olgunlaşan biberleri topladı. Üretimin önemli bir kısmı taze tüketim, pul biber, konservelik ve salçalık amaçlarla Türkiye iç pazarına gönderiliyor.

Üretim ve ekonomik katkı:

Samsun'da kapya biber üretiminin büyük çoğunluğu Bafra Ovası'nda yoğunlaşıyor. Yaklaşık 32 bin dekar alanda sürdürülen üretimde, mevcut yıllık seviye 120 bin ton civarında rekolte beklentisiyle ifade ediliyor; il genelindeki rakam ise istatistiklerde 126 bin ton olarak yer aldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz üretim dağılımına işaret ederek, "Samsun’da kapya biberin yüzde 98’i Bafra ilçemizde yetiştiriliyor" dedi.

Yılmaz bölgedeki verimliliği iklim ve toprak koşullarına bağlarken, il ekonomisine sağlanan katkının da altını çizdi: Kapya biberin yıllık katkısı yaklaşık 4 milyar TL. Bu gelir, üretimdeki kalite ve talep artışıyla birlikte artış potansiyeli taşıyor.

Dağıtım, ihracat ve gelecek hedefleri:

Ürünlerin dağılımı çeşitlilik gösteriyor: taze tüketim için başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükşehir pazarlarına, pul biber üretimi için Gaziantep ve Şanlıurfa'ya, konservelik ve salçalık hammaddesi olarak ise Tokat, Bursa ve İzmir'deki işletmelere gönderiliyor. Şu anda kayıtlı ihracat miktarı ise yaklaşık 500 ton seviyesinde bulunuyor ve yetkililer bu rakamın artmasını bekliyor.

Kapya biber dikimi her yıl 15 Mayıs'ta başlıyor ve hasat genelde ekim ayı sonuna kadar sürüyor; bazı sahalarda kasım başına dek hasat devam ediyor. Yılmaz, Bafra'nın topraklarının üreticilere sunduğu avantajlara vurgu yaparken, Samsun Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ürün için başvurulan coğrafi işaret sürecinin sonuçlanmasının üreticilerin gelirine olumlu yansıyacağını belirtti.

AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ise tarım ve sulama yatırımlarının bölgedeki üretimi artırdığını, gençlerin tarıma yönlendirilmesine yönelik politikaların sürdüğünü ve Bafra'nın yenilikçi tarım uygulamaları için önemli bir merkez olduğunu söyledi. Karaaslan konuşmasında, "Topraklara sahip olmak bir lütuf ama bu topraklara sahip çıkmak da bize düşen bir sorumluluk" ifadelerini kullandı.

KIRMIZI ALTIN OLARAK NİTELENDİRİLEN KAPYA BİBERİ HASADINA SAMSUN'UN BAFRA İLÇESİNDE BAŞLANDI....

KIRMIZI ALTIN OLARAK NİTELENDİRİLEN KAPYA BİBERİ HASADINA SAMSUN'UN BAFRA İLÇESİNDE BAŞLANDI. YILDA 4 MİLYAR TL EKONOMİYE KATKI SAĞLAYAN KAPYA BİBERİ HASATI, DÜZENLENEN TÖRENLE YAPILDI.

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.