DOLAR
33,98 -0,02%
EURO
37,48 -0,19%
ALTIN
2.744,16 0,05%
BITCOIN
1.950.185,56 0,25%

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri: Tehlikeleri ve Çözümleri

KTÜ uzmanı Dr. Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 22.08.2024 10:23
Güncelleme Tarihi: 22.08.2024 10:46

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri: Tehlikeleri ve Çözümleri

Bacak Uzunluğu Eşitsizliklerinin Ciddiyeti

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalında görevli Dr. Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin birçok sağlık sorunu yaratabileceğine dikkat çekti.

Eşitsizliğin Nedenleri ve Sonuçları

Dr. Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin bir bacağın diğerinden kısa olması durumundan kaynaklandığını belirtti. Toplumda bu durumun görülme oranının %25 olduğunu ifade eden uzman, "Çoğu zaman 1 santimetre altında olan eşitsizlikler dikkat çekmez ve vücut tarafından tolere edilebilir; ancak 2 santimetreden fazla farklar, aksama, sırt ağrısı ve eklem problemleri gibi sorunlara yol açabilir," dedi.

Doğuşsal ve Gelişimsel Nedenler

Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliklerinin doğuştan veya gelişimsel nedenlerle meydana geldiğini vurguladı. "Geçirilmiş kırıklar, kemikte oluşan kitlesel yapılar veya enfeksiyonlar gibi durumlar gelişimsel nedenler arasında sayılabilir. Genetik faktörler ve bazı sendromlar da doğumsal nedenler arasında yer alır," şeklinde konuştu.

Takip ve Tedavi Seçenekleri

Bacak uzunluğu eşitsizliğinin tedavisinin eşitsizlik miktarına ve hastanın yaşına bağlı olarak değiştiğini belirten Kalkışım, "Eğer eşitsizlik hafifse ayakkabılarda yükseklik ayarlamaları veya özel ortopedik ayakkabılar yeterli olabilir. Ancak eşitsizlik daha fazla ise cerrahi müdahale gerekli olabilir," dedi.

Tedavi Edilmezse Olası Sonuçlar

Dr. Kalkışım, tedavi edilmediğinde uzun dönemli eşitsizliklerin kalça, diz ve ayak bileğinde ciddi problemlere yol açabileceğini belirtti. "Uygun tedavi ile kalıcı şekil bozuklukları önlenebilir; aksi takdirde bu durum ileride ağrı ve fonksiyonel kısıtlılıklar meydana getirebilir," ifadelerini kullandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr....

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğunda eşitsizlik durumunun aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformitesi, sırt ağrısı ve eklemlerde problemler gibi birçok soruna neden olabildiğine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.