Duruşma ve iddiaların özeti:
"Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü" davasının ikinci duruşması, beşinci gününde devam ederken, tutuksuz sanık Hasan İmamoğlu savunma yaptı. Beylikdüzü'nde üç daire üzerinden elden para aldığı iddia edilen İmamoğlu, üzerine atılan suçlamaları reddetti ve kendisini İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun babası olduğu için hedef gösterildğini söyledi.
Duruşmadaki savunma:
Hasan İmamoğlu, ticari hayatına ilişkin eleştirilere yanıt vererek, "Benim bu hayatta dikkat ettiğim iki şey var; haram yememek, yedirmemek" ifadelerini kullandı. İmamoğlu, ticari faaliyetlerini yönettiğini belirttiği sürecin bir kısmını devrettiğini, bu yüzden bazı işlemlerin İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz aracılığıyla yürütüldüğünü söyledi.
İddianamede adı geçen "3 daire" iddiasına tepki gösteren sanık, bunun eksik veya hatalı aktarıldığını savunarak "İddianamede bize 3 daire aldığım deniyor. Benim 3'ten fazla dairem var" dedi. Ayrıca, FETÖ'ye ilişkin yöneltilen suçlamalara karşılık, okul yapmayı denediğini ancak başaramayınca devlete devrettiğini belirtti.
Sanık, kolluk ifadesine işaret ederek, kendisine bildirilen "3 daire" söylenişini düzelttiğini; "Emniyette bana, '3 daire almışsınız' dediler, ben ise 'hayır 4 daire aldım' diye düzelttim" şeklinde konuştu. Ayrıca torunları için getirilen yurtdışı yasağı konusunda, kendi yasağının kaldırılmasını istemediğini, ancak iki üniversite bitirmiş torununun yasağının kaldırılmasını talep ettiğini belirtti.
Savcılığın talebi ve 1 milyon euro sorusu:
Duruşma sırasında Cumhuriyet Savcısı, İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz tarafından elden verildiği iddia edilen 1 milyon Euroya ilişkin bilgi sordu. Hasan İmamoğlu, paranın kaydının muhakkak muhasebede yer alacağını söyleyerek "Ben incelemedim ama muhakkak muhasebe kaydı vardır" yanıtını verdi.
Bunun üzerine savcılık, 1 milyon Euronun kaynağının belirsiz olduğu gerekçesiyle Hasan İmamoğlu hakkında 'aklama' suçundan suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Duruşma, savcılığın bu talebi ve soruşturma kapsamında yapılması gereken işlemler nedeniyle 1 saat ara verildi.
Yargılama sürecinde, şüphe ve iddiaların odağında yer alan işlemlerin kaynağının açıklığa kavuşması ile mahkeme sürecinin nasıl ilerleyeceği takip edilmeye devam edecek.
HASAN İMAMOĞLU (ORTADA)