Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID)'nın son yıllarda yaptığı yardımların Azerbaycan'ın değil, ABD'nin çıkarlarına hizmet ettiğini ifade etti. Bayramov, 1 Haziran 2024'te sona erecek olan USAID ile yapılan anlaşmanın ardından bu ajansın Azerbaycan'daki faaliyetinin hukuki bir dayanağı kalmayacağını vurguladı.
Bayramov, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maka Botchorishvili ile düzenlediği basın toplantısında, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü dostluk ve saygı temelinde ilerlediğini dile getirdi. 2024 yılına ilişkin ticaret hacminin yaklaşık 1 milyar dolar olmasının memnuniyet verici olduğunu ancak yetersiz olduğunu kaydetti.
Azerbaycan ve Gürcistan iş birliğiyle hayata geçirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Güney Gaz Koridoru projelerinin, sadece katılımcı ülkelerin refahına değil, aynı zamanda bölgenin jeoekonomik haritasının değiştirilmesine katkı sağladığını belirtti.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin taşıma kapasitesinin 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkarıldığını ifade eden Bayramov, Ermenistan ile barış sürecinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, ancak Ermenistan yasalarında Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne yönelik tehditlerin devam ettiğini öne sürdü.
Bayramov, bazı Batılı ülkelerin bağımsız politika yürüten ülkelere müdahaleyi artırdığını belirterek, bu tür müdahalelerin, ülkelerin ulusal çıkarlarına uygun politikalar izlemeleri sonucu hedef haline gelmelerinden kaynaklandığını ifade etti.
Gürcistan Dışişleri Bakanı Botchorishvili ise, Azerbaycan ile stratejik ilişkilerin önemine vurgu yaptı ve iki ülkenin ortak projelerinin bölge için taşıdığı önemi aktardı. Ayrıca, Batı'nın ülkelerine yönelik baskılara karşı toplumlarının buna karşı dirençli olduğunu belirtti.
Botchorishvili, Gürcistan'ın AB'ye aday ülke olduğunu ve komşu ülkelerle ilişkilerini güçlü tutmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Temaslarda bulunmak için Azerbaycan'a gelen Gürcistan Dışişleri Bakanı Maka Botchorishvili , Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü.Botchorishvili (solda) ve Bayramov (sağda), görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı.
Temaslarda bulunmak için Azerbaycan'a gelen Gürcistan Dışişleri Bakanı Maka Botchorishvili , Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü.Botchorishvili (solda) ve Bayramov (sağda), görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı.