Azerbaycan Basın Konseyi'nden Yahya Barzaq için taziye mesajı
Konseyin açıklaması
Azerbaycan Basın Konseyi, İsrail'in saldırısı sonucu hayatını kaybeden serbest gazeteci Yahya Barzaq için taziye mesajı yayımladı.
Mesajda, Gazze'de TRT adına dünyaya aktaran Barzaq'ın ölümü "büyük bir trajedi" olarak nitelendirildi ve olayın gazeteciliğin tehlikeli bir meslek olduğunun bir kez daha kanıtı olduğu vurgulandı.
Konsey açıklamasında, savaş ve çatışma bölgelerinde çalışan gazetecilerin karşı karşıya kaldığı faciaların aynı zamanda ifade özgürlüğüne ve halkın bilgi alma hakkına aykırı bir durum oluşturduğu belirtildi. Açıklamada yer alan ifadelerden biri şöyle: "Uluslararası toplum bu tür ihlaller karşısında aciz kalmaktadır. Barzaq da bu acizliğin kurbanıdır."
Bağlam ve taziye
Mesajda, bağımsızlık döneminde 2 savaş görmüş Azerbaycan'ın da benzer kayıplar verdiği hatırlatıldı. Konsey Yönetim Kurulu üyeleri, dünyanın savaşlardan, çatışmalardan ve onların yol açtığı gazeteci ölümlerinden uzak bir yer haline gelmesini temenni etti.
Konsey, TRT nezdinde tüm kardeş Türk medyasına başsağlığı dileklerini iletirken, merhumun yakınlarının ve meslektaşlarının acısını paylaştığını bildirdi.
Olayın gerçekleştiği yer
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr Belah kentine düzenlediği saldırıda gazeteci Yahya Barzaq hayatını kaybetmişti.