Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

AYM, 2018'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin çoğu maddesini iptal etti!

Başkanlık sistemine geçildikten sonra yayımlanan ilk kararnamenin bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Yayın Tarihi: 27.02.2024 18:35
Güncelleme Tarihi: 27.02.2024 18:35

AYM, 2018'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin çoğu maddesini iptal etti!

Anayasa Mahkemesi (AYM) 10 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin çoğu maddesini iptal etti. Fişlemeye olanak tanından 8’inci madde ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilen yetkilerin büyük bir kısmı da yine iptal edilen maddeler arasında yer aldı. 

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren AYM, söz konusu maddelerde geçen hususların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile değil, yalnızca kanunlarla düzenlenebileceğini kaydetti. Bu kapsamda, Kararname’de yer alan 8’inci (aşağıdaki) madde iptal edildi: 

“Devletin sevk ve idaresinde görevli üst kademe yöneticileri hakkında bilgi toplamak, sicil özetlerini ve biyografilerini tutmak.” 

378’inci madde iptal edildi! 

Öte yandan AYM, kararnamedeki 378’inci maddeyi de iptal etti. Bu madde ile birlikte kamu ya da özel kurumlar ve sağlık mesleği mensuplarının başvurularında verdiği kişisel bilgilerin işlenebilmesi ile Cumhurbaşkanlığı’na bildirilmesinin iptal edilmesine karar verildi: 

“Sağlık hizmetleriyle ilgili olarak kişisel verilerin toplanmasına, işlenmesine, aktarılmasına, bu kişisel verilere erişim sisteminin kurulmasına, sistemin güvenliğinin sağlanmasına ilişkin düzenlemeler içeren kural Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyecek yasak alan içinde kalmaktadır.” 

Çevre Bakanlığı'na verilen tüm üst düzey yetkiler iptal! 

Son olarak, kararname kapsamında belediyelerin alanında bulunan çeşitli yetkiler de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmişti. Ancak AYM bunların ancak kanunlarla düzenebileceğini belirterek söz konusu yetkileri iptal etti. AYM, Bakanlığa verilen tüm yetkilerin mülkiyet hakkı düzenlemelerini içerdiğini ve bu konuda da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile işlem yapılamayacağını belirtti.