Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Ayasofya'da biletli ziyaret başladı! Türk'e de yabancıya da 25 euro giriş ücreti

Ayasofya Camii'de biletli giriş uygulaması başladı.

Yayın Tarihi: 16.01.2024 14:29
Güncelleme Tarihi: 16.01.2024 14:29

Ayasofya'da biletli ziyaret başladı! Türk'e de yabancıya da 25 euro giriş ücreti

Ayasofya Cami’de ibadet için gelenler ile turistik amaçlı gelenlerin girişlerini ayıran yeni uygulama başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon ve koruma çalışmalarıyla başlatılan düzenleme kapsamında, galeri katını ziyaret edecek olanlar, III. Ahmet Çeşmesi karşısındaki gişeden bilet alarak camiye girebilecekler. İbadet dışında tarihi camiye yapılacak olan tüm turistik geziler, 25 euro giriş ücretine tabi olacak. 

ayasofya

Girişler, caminin güney cephesindeki II. Beyazıd minaresinin altındaki tünel ve giriş rampası ile sağlanacak. Aynı şekilde kuzeydoğu yönündeki rampa ile de çıkış yapılacak. Camii hatim katında Osmanlı dönemi eklerin yer aldığı cennet-cehennem kapısının ardından Bizans dönemi mozaikleri de incelenebilecek. 

QR kod uygulaması hayata geçirildi! 

QR kod uygulaması ile hayata geçirilen bu sistemde ziyaretçiler, cep telefonlarının kulaklıkları ya da tek kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenleri rahatsız etmeden 23 dilde bilgi alabilecek. Yeni uygulama sayesinde ibadete ve turistik amaçlı gelenleri giriş kısmında oluşturduğu yoğunluk azaltılacak. 

ayasofya cami

Daha önce namaz saatlerinde rehberli grupları almayan cami, artık ziyaret alanını üst katta galeri olarak açtığından, her saat ziyaretin mümkün olacağı da öğrenildi. 

Türk de yabancı da giriş ücreti ödeyecek! 

Yeni uygulama kapsamında Türk misafirler, yalnızca namaz vakitlerinde ücretsiz olarak camiye giriş yapabilecek. Bunun dışında her saat aynı yabancılara olduğu gibi giriş ücreti 25 euro olarak uygulanacak.