Avrupa ülkelerinin gizli servisleri ve politikacıları, ABD ile Rusya arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılan müzakerelerin, ABD askerlerinin Avrupa'dan çekilmesine yol açabileceği endişesini taşıyor.
Bild gazetesinde yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, ABD askerlerinin Avrupa'dan tamamen çekilmesini reddetmesine rağmen, bu müzakerelere yönelik büyük bir kaygı mevcut. Batılı güvenlik servisleri ve politikacılar, Riyad'daki görüşmelerin Avrupa'nın büyük kısmındaki ABD askerlerinin varlığına son verebileceğinden endişe ediyor.
Doğu Avrupalı bir güvenlik yetkilisinin açıklamalarına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 1990'dan sonra NATO'ya katılan tüm ülkelerden ABD askerlerinin çekilmesi yönündeki talebinin 2021'de dile getirildiği kaydediliyor. Bu durum, uzmanlar için, Rus ordusunun eski Sovyet cumhuriyetleri olan Estonya, Letonya ve Litvanya'yı doğrudan işgal etmesi ve Polonya ile geniş çaplı bir savaşa girmesi gibi en kötü senaryo olarak değerlendiriliyor.
ABD askerlerinin Rusya'ya yakın bölgelerde bulunmasının, bu ülkelere sınırı olan devletlerin bağımsızlığı için en büyük güvence olarak görüldüğü belirtiliyor. Eski Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsberg, sosyal medya platformu X'ten, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Avrupa'da istikrar için NATO'nun 1997 sınırlarına geri dönülmesi ve 'Doğu Almanya' dışındaki tüm ülkelerden çekilmesi talebini paylaştığını aktardı.
İtalya'nın, Kosova'dan ABD askerlerinin olası çekilişine hazırlandığına dair iddialar da gündeme geldi. Bu durumda, Avrupalı müttefiklerin Balkanlar'da Putin'in dostu olan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve güçlü Sırp ordusuna karşı yalnız kalacağı ifade edilmekte. Bu gelişme, Alman diplomatlar tarafından 'akla yatkın' bir senaryo olarak değerlendiriliyor.
Şu anda, yalnızca Almanya'nın Ramstein kentindeki ABD üssü ve İngiltere'deki hava üslerinden ABD askerlerinin çekilmesinin tartışılmadığı belirtiliyor. Trump ve Putin'in bir anlaşmaya varması durumunda, Avrupa'nın geri kalanı geniş kapsamlı değişikliklere hazırlıklı olmalıdır.