DOLAR
42,55 0%
EURO
49,62 -0,03%
ALTIN
5.756,96 -0,2%
BITCOIN
3.885.289,63 0%

Avdagiç: Gastronomi, kongre katılımcılarına şehri tanıtmanın en etkili yolu

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, 5. Global Gastroekonomi Zirvesi'nde gastronominin kültür ihracatı ve kongrelerin şehir tanıtımındaki rolünü vurguladı.

Yayın Tarihi: 08.10.2025 12:17
Güncelleme Tarihi: 08.10.2025 12:17

Avdagiç: Gastronomi, kongre katılımcılarına şehri tanıtmanın en etkili yolu

Avdagiç: Gastronomi, kongre katılımcılarına şehri tanıtmanın en etkili yolu

Gastronominin kültürel ve sanatsal boyutu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 5. Global Gastroekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, beslenmenin temel ihtiyaç olmanın ötesine geçtiği noktada gastronominin devreye girdiğini söyledi. Avdagiç, yeme-içmenin artık sanata dönüştüğü bir dönemde olduğumuzu belirterek, gastronominin hem kültürel hem de estetik bir alan olarak öne çıktığını ifade etti.

Konuşmasında kongre ve toplantılar için İstanbul'a gelen ziyaretçilerin şehrin kültürünü en hızlı ve etkileyici biçimde mutfağı aracılığıyla tanıyabileceğini vurgulayan Avdagiç, 'Kongre için gelen katılımcılar şehrin kültürünü en hızlı ve etkileyici biçimde mutfağı aracılığıyla tanıyabilir.' değerlendirmesinde bulundu.

Gastronomi: Kültür ihracatının kısa yolu

Avdagiç, gastronominin kültür ihracatının en etkin yol olduğunu belirterek: 'Gastronomi, kültür ihracatının en etkin ve kestirme yoludur. Kongreler, sadece bilgi paylaşımının değil, aynı zamanda yerel lezzetlerin ve kültürel mirasın dünyaya tanıtıldığı en önemli sahne.' dedi. Ayrıca toplantı ve kongre katılımcılarının, şehri seçerken lezzet gibi ayrıntılara önem verdiğini vurguladı.

İstanbul ve Türkiye'nin potansiyeli

Turizmin gelişiminde tarihi ve doğal zenginliklerin rolüne dikkat çeken Avdagiç, İstanbul'un 8 bin 500 yıllık bir tarihi miras üzerine kurulu güçlü bir gastronomi kültürüne sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin mutfak zenginliğine ilişkin olarak Avdagiç, Evliya Çelebi'nin 50 yıllık yolculuğu sırasında kaydettiği 2 bin 246 gıda maddesini anımsatarak, ülkenin yemek sanatıyla büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti: 'Türkiye yemek sanatıyla büyük bir potansiyele ve şansa sahip.'

İTO ve ICVB'nin çalışmalarının etkisi

Avdagiç, gastronomide elde edilecek başarıların İTO ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) tarafından yürütülen çalışmaları olumlu yönde etkilediğini söyledi. ICVB olarak 2024'te 86 uluslararası kongreye ev sahipliği yaptıklarını açıklayan Avdagiç, ayrıca Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği verilerine göre İstanbul'un geçen yıl dünya kongre şehirleri sıralamasında yükselerek 2015'ten bu yana ilk kez ilk 20 şehir arasına girdiğini hatırlattı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı