ATÜ 'Su Ayak İzi Belgesi' aldı: Adana için 5-10 yıl içinde su sıkıntısı uyarısı

ATÜ, su tasarrufu ve geri dönüşüm uygulamalarıyla 'Su Ayak İzi Belgesi' aldı; Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen Adana'da 5-10 yılda su sıkıntısı uyarısı yaptı.

Yayın Tarihi: 28.11.2025 09:53
Güncelleme Tarihi: 28.11.2025 09:53

ATÜ 'Su Ayak İzi Belgesi' aldı: Adana için 5-10 yıl içinde su sıkıntısı uyarısı

ATÜ 'Su Ayak İzi Belgesi' aldı, Adana için uyarıda bulundu

Küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklığın etkisini gösterdiği bu günlerde Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), su tasarrufu ve geri dönüşüm uygulamalarıyla 'Su Ayak İzi Belgesi' aldı. Çalışma, dünyada ilk kez bir üniversite tarafından uygulanan model olma özelliği taşıyor ve kampüs genelinde su yönetimine ilişkin envanter, tüketim analizi ve tasarruf stratejilerini içeriyor.

Belgelendirme ve veriler

Çalışma kapsamında toplam yüzey suyu kullanımı 46 bin 659 metreküp, kirlilik seyreltme ihtiyacı ise 41 bin 993 metreküp olarak hesaplandı. Bu verilere göre kişi başına düşen yıllık su ayak izi 7,05 metreküp olarak belirlendi. Kampüste mavi ve gri su envanterleri çıkarıldı; tüketim analizleri, geri kazanım planları ve uzun vadeli tasarruf stratejileri oluşturuldu. Çalışmanın ulusal ölçekte örnek teşkil etmesi bekleniyor.

Envanter çalışması ve belgelendirme süreci

ATÜ Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörü Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, su ayak izi çalışmasında önce envanter çıkarıldığını ve bu envanterin mavi, gri ve yeşil suyu kapsadığını söyledi. Üniversitede yeşil suya yönelik çalışmalar olmadığı için öncelikle mavi ve gri su envanteri oluşturuldu ve belgelendirme gerçekleştirildi. Demirdelen, birçok kamu kurumu ve üniversitenin belgeyi almak için ATÜ'den bilgi talep ettiğini ifade etti.

Uzmanın uyarısı ve önerileri

Doç. Dr. Demirdelen, Adana ve benzeri bölgelerde yer altı su seviyelerindeki değişime işaret ederek, "En iyi ihtimalle Adana’da 5-10 sene içerisinde su sıkıntısı çekmeye başlayacağız." uyarısını yaptı. Demirdelen, belediyelere yönelttiği önerilerde yeşil su (yağmur suyu) ve gri su (evsel/atık su) geri kazanımına öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. Açıklamada, mavi suyu (kuyu ve şebeke suyu) azaltmanın en etkili yolunun gri suyu arıtıp yeniden kullanmak ve yağmur suyunu değerlendirmek olduğu vurgulandı.

Demirdelen ayrıca, kampüsün stratejik planında hangi analizlerin yapıldığı, ne kadar tasarruf sağlanabileceği ve ileride ne kadarlık bir su ayak izi azaltımının hedeflendiği gibi konuların detaylandırıldığını belirtti. Bu yaklaşımın diğer kamu kurumları ve belediyeler için uygulanabilir bir model sunduğu ifade edildi.

Öne çıkan öneriler: Belediyelerin yağmur suyu yönetimi ve gri su arıtımı projelerini hayata geçirmesi; mavi su tüketiminin geri kazanım ve yeniden kullanım uygulamalarıyla azaltılmasıdır.

DOÇ. DR. TUĞÇE DEMİRDELEN, "EN İYİ İHTİMALLE ADANA'DA 5-10 SENE İÇERİSİNDE SU SIKINTISI ÇEKMEYE...

DOÇ. DR. TUĞÇE DEMİRDELEN, "EN İYİ İHTİMALLE ADANA'DA 5-10 SENE İÇERİSİNDE SU SIKINTISI ÇEKMEYE BAŞLAYACAĞIZ. BU 'SU AYAK İZİ BELGESİ'Nİ BELEDİYELERE ALMALI, YAĞMUR SUYU VE ATIK SULARI GERİ DÖNÜŞTÜREREK ANA ŞEBEKE SUYUMUZU KULLANMAYI AZALTMALIYIZ" DEDİ.

DOÇ. DR. TUĞÇE DEMİRDELEN, "EN İYİ İHTİMALLE ADANA'DA 5-10 SENE İÇERİSİNDE SU SIKINTISI ÇEKMEYE...

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.