Atlas'ın uzun göç macerası Ormanya'dan gps ile takip edilecek

Ormanya'da Düşkün Leylekler Evi'nde büyüyen Atlas'a kimlik halkası ve GPS cihazı takıldı; göç rotası, mola ve hareketleri bilimsel olarak izlenecek.

Yayın Tarihi: 06.08.2026 10:38
Güncelleme Tarihi: 06.08.2026 10:38

Atlas'ın uzun göç macerası Ormanya'dan gps ile takip edilecek

Ormanya'da Atlas'ın göç yolculuğu kayıt altına alınacak:

Kocaeli'nin Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nda, Pişmaniye ile Bulut çiftinin yavrusu olarak dünyaya gelen Atlas, merkezdeki veteriner hekimler ve biyologların titiz takibiyle büyüdü. Ailenin yuvasına kurulmuş özel kamera sistemi sayesinde Atlas'ın beslenme ve fiziksel gelişimi 7/24 canlı yayınlanarak doğaseverlerle paylaşıldı.

Hazırlık süreci ve cihaz yerleştirme:

Yaklaşan göç mevsimi öncesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekipleri ortak sağlık taramaları gerçekleştirdi. Uzmanların gözetiminde kan ve kanat ölçümleri tamamlanan Atlas'a önce uluslararası geçerliliğe sahip kimlik halkası takıldı, ardından sırtına uydu vericisi (GPS) yerleştirildi.

Bilimsel izleme hedefleri:

GPS vericisiyle Atlas'ın göç rotası, mola vereceği sulak alanlar ve kat edeceği binlerce kilometrelik hareketler anbean kaydedilecek. Elde edilecek verilerin, leyleklerin göç dinamiklerinin detaylandırılması, hayatta kalma başarılarının değerlendirilmesi ve mola verdikleri stratejik alanların korunması çalışmalarına kaynak oluşturması hedefleniyor.

Yetkililer, Atlas'ın izlenmesinin hem kamuoyunun doğa farkındalığını artıracağını hem de koruma politikalarının geliştirilmesinde uygulanabilir veriler sağlayacağını vurguladı. Ormanya'nın sosyal medya hesaplarıyla başlayan takip süreci, GPS verileriyle araştırmacıların ve takipçilerin göç sürecini eş zamanlı izlemesine imkân verecek.

KOCAELİ'NİN DOĞA TURİZMİ MERKEZLERİNDEN ORMANYA'DA, KORUMA ALTINDAKİ LEYLEK ÇİFTİNİN YAVRUSU...

KOCAELİ'NİN DOĞA TURİZMİ MERKEZLERİNDEN ORMANYA'DA, KORUMA ALTINDAKİ LEYLEK ÇİFTİNİN YAVRUSU OLARAK DÜNYAYA GELEN VE GELİŞİM SÜRECİ 7/24 CANLI YAYINLANAN "ATLAS" İSİMLİ LEYLEĞE, YAKLAŞAN GÖÇ YOLCULUĞUNUN İZLENEBİLMESİ AMACIYLA GPS TAKİP CİHAZI TAKILDI.

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.