ATASEM'de 'Glütensiz Mutfak Eğitimi' yoğun ilgi görüyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi Atatürk Sanat Eğitim Merkezi (ATASEM) tarafından bu yıl ilk kez açılan Glütensiz Mutfak Eğitimi kursu, çölyaklı bireyler, yakınları ve alana ilgi duyanlar tarafından yoğun talep görüyor. Kursun ilk dönemi ATASEM Kepez Kurs Merkezinde düzenleniyor ve eğitim programına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dahil edildi.
Kurs içeriği ve amaç
ATASEM'in ücretsiz sanat ve meslek edindirme kursları arasında yer alan bu program, katılımcılara glütensiz beslenmenin önemi, glütensiz malzemelerle tarif geliştirme, doğru pişirme teknikleri ve mutfak hijyeni konularında uygulamalı eğitim veriyor. Kurs, pastacılık, aşçılık ve pratik ekmek-pasta uygulamalarını kapsıyor; eğitim sonunda katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriliyor.
Eğitmen ve uygulamalar
Eğitmen Uzman Diyetisyen Gözde Yılmaz kursun içeriğini şöyle özetliyor: "Çölyak bir glüten alerjisidir. Glüten alerjisi olan kişiler, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi ürünlerin hiçbirini tüketemezler. Kursumuza çölyak hastası ve glüten intoleransı olan kursiyerlerimiz ile yakınları ve bu alana ilgi duyan bireyler katılıyor. Ürün hazırlarken karabuğday unu veya sorgum unu kullanıyoruz. Glütensiz malzemelerle ekmekten pastaya, kekten pizzaya, kurabiyeden mercimek köftesine sevdikleri yiyecekleri hazırlamayı öğreniyorlar. Glütenli yapılan tüm ürünleri mutfağımızda glütensiz malzeme kullanarak da yapabiliyoruz."
Katılımcı deneyimleri
Kursa katılanlardan Rabia Meryem Yaşar, "Çölyak alerjimi geç öğrendim, herkes kendini bu konuda kontrol ettirmeli. Evde sınırlı ürünler hazırlıyordum ama ATASEM’e gelince kendimi geliştirdim. Yepyeni tarifler öğreniyorum. Mutfakta çok dikkatli ve hijyenik olmamız gerektiğini öğrendim. Çölyaklı bireyler ‘Evde bir şey yapamıyorum, dışarıda çeşit yok’ demek yerine bence ATASEM’e gelmeli" diyor.
Derya Karaduman ise kursun evde yaşadığı zorlukları azalttığını belirterek, "ATASEM’in bu kursu açmasına çok sevindim çünkü glütensiz beslenmek kısıtlı imkanlarla olduğu için evde zorlanıyordum. Kursta güzel ve lezzetli tarifler deniyoruz, bana çok şey kattı" ifadelerini kullandı.
Hatice Merve Demirel glütensiz beslenmenin sağlık etkisini şöyle aktarıyor: "Bir buçuk yıldır glütensiz besleniyorum. Romatizma hastalığım var. Glütensiz beslenmeye başladıktan sonra ağrılarımın yüzde 70 oranında azaldığını fark ettim. Glütensiz beslenmek bana iyi geldi. Evde kendi imkanlarımla hazır tariflerle ürünler yapıyordum. Dışarıda her yerde glütensiz ürün bulamadığım için arkadaşlarımla buluşmaya giderken bile kendi hazırladığım yiyecekleri yanımda götürüyorum. Kursa ekmek yapmayı öğrenerek başladık, İtalyan ekmeği, bafin, kek hazırladık. Bu kurs bizim için büyük kolaylık oldu."
Kepez ATASEM kursiyerlerinden Tıp Doktoru Erol İnce ise kursu şöyle değerlendiriyor: "Günlük hayatta tükettiğimiz yiyecekleri burada glütensiz yapmayı deniyoruz. Deneme-yanılma yöntemiyle yeni tarifler de keşfediyoruz; adeta AR-GE çalışması yapıyoruz diyebilirim. Örneğin glütensiz sarımsaklı ekmek yaptım, lezzetli olunca çok mutlu oldum. Kursumuz çok faydalı ve çok keyifli geçiyor. Glüten alerjisi ve hassasiyeti olan bireyler mutlaka bu kursa katılmalı."
Kursun önemi ve hedefleri
ATASEM'in programı, çölyaklı bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları sınırlamaları azaltmayı ve glütensiz ürün çeşitliliğini artırmayı amaçlıyor. Merkezi kurslarda verilen uygulamalı eğitim sayesinde katılımcılar, tanı konmuş hastalar ve yakınları için güvenli, lezzetli alternatifler geliştirme becerisi kazanıyor.
ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ATATÜRK SANAT EĞİTİM MERKEZİ (ATASEM) TARAFINDAN İLK KEZ AÇILAN "GLÜTENSİZ MUTFAK EĞİTİMİ" KURSU YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR. KURSTA ÇÖLYAK RAHATSIZLIĞI BULUNAN BİREYLERE, YAKINLARINA VE BU ALANA İLGİ DUYAN KATILIMCILARA GLÜTENSİZ MALZEMELERLE EKMEKTEN PASTAYA SEVDİKLERİ YİYECEKLERİ HAZIRLAYABİLMELERİ İÇİN UYGULAMALI EĞİTİM VERİLİYOR.