Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Astronotlar, SpaceX’in Ay asansörünü test ediyor!

Astronotların ay yürüyüşleri için çıkacağı Ay yüzeyi arasında ekipman ve astronotları taşıma görevi görmesi planlanan Ay asansörü astronotlar tarafından test edilmeye başlandı. İşte merak edilen her şey...

Yayın Tarihi: 23.12.2023 16:36
Güncelleme Tarihi: 23.12.2023 16:36

Astronotlar, SpaceX’in Ay asansörünü test ediyor!

Ay'a asansörle çıkmak, kulağa bir şaka gibi gelse de astronotlar, uzay gemilerinden Ay yüzeyine bu şekilde ulaşmayı ve birkaç yıl sonra NASA Artemis III ve IV görevleri için Ay'a geri döndüğünde bu şekilde geri dönmeyi planlıyor.

Asansör, SpaceX'in Starship insan iniş sisteminin bir parçası olup, iki mürettebatı Ay'a taşımakla kalmayacak, aynı zamanda bilim adamlarının kraterlerde su buzunun gömülü olduğuna inandıkları karanlık ve soğuk bir bölge olan güney kutbunu keşfederken yaklaşık bir hafta boyunca evleri olarak hizmet verecek. Bu gelişme, gelecekteki görevler için içme suyu, oksijen ve roket yakıtı sağlayabileceği ve uzay uçuşlarında yeni bir çağ başlatabileceği için çok rağbet görüyor.

NASA astronotları Nicole Mann ve Doug Wheelock kısa süre önce SpaceX'in insanları uzaydan Ay'ın yüzeyine çıkarma çözümünün önemli bir unsuru olan asansörün küçük bir maketini test etti. Bu asansör, ilk kadın ve siyahi bir astronotun Ay'a adım atacağı portal olacak.

ay asansörü

AY ASANSÖRÜ, EKİPMAN VE ASTRONOT TAŞIYACAK

ABD uzay ajansı, Ay'ı Mars'a yapılacak nihai görevler için bir sıçrama tahtası olarak kullanmayı amaçlayan Artemis programının teknik risklerini ve maliyetlerini azaltmak amacıyla Ay'a iniş yapacak araçlar için özel tedarikçileri kullanmayı tercih etti. İlk olarak Elon Musk'ın SpaceX'i seçildi ve milyarder Jeff Bezos'un rakip uzay şirketi Blue Origin, 2029'dan daha erken olmayan bir tarihte planlanan mürettebatlı bir görev olan Artemis V için sözleşme imzaladı.

Mayıs ayındaki duyuru iki şirket arasındaki sert rekabetin ardından geldi. Bezos'un şirketi ilk iniş aracı ihalesini SpaceX'e kaptırmış, NASA ise Artemis IV için rakibiyle yaptığı anlaşmayı uzatmayı tercih etmişti. Kararı bozmak isteyen Blue Origin, geçen yıl ABD federal tazminat mahkemesinde uzay ajansına başarısız bir dava açtı.

SpaceX'in asansörü Starship'in iniş aracının üst kısmına yakın yaşam alanları ile astronotların ay yürüyüşleri için çıkacağı Ay yüzeyi arasında ekipman ve astronotları taşıyacak. Gösteri, Mann ve Wheelock'un asansör sisteminin uçuş benzeri bir tasarımıyla etkileşime girmesine ve mürettebat perspektifinden geri bildirim sağlamasına olanak tanıdı.