ASEAN Üyeleri, Trump'ın Yeni Tarifelerine Ortak Yanıt Arayışında
Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'ne (ASEAN) üye ülkelerle, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni tarifelerine karşı ortak bir yanıt vermek üzere görüştüklerini duyurdu.
Enver, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Endonezya, Filipinler, Brunei ve Singapur dahil birçok ASEAN ülkesi liderleriyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini aktardı. Bu görüşmelerin, Trump'ın açıkladığı tarifelere karşı ortak bir yanıt oluşturmak amacıyla yapıldığını belirten Enver, Malezya'nın ticaret müzakerelerinde devletler arası uzlaşıyı teşvik etme ve adaleti sağlama konusundaki kararlılığını vurguladı.
Enver, gelecek hafta düzenlenecek ASEAN Ekonomi Bakanları Toplantısı'nda da Trump'ın tarifelerinin masaya yatırılacağına ve üye ülkeler için en uygun çözüm yollarının aranacağına değindi.
Trump, 2 Nisan tarihinde, ABD'nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını ve temel tarife oranının yüzde 10 olacağını duyurmuştu. Bu bağlamda, ABD'nin ASEAN üyesi Endonezya'ya yüzde 32, Vietnam'a yüzde 46, Laos'a yüzde 48, Brunei'ye yüzde 24, Tayland'a yüzde 37, Myanmar'a yüzde 45, Filipinler'e yüzde 17, Kamboçya'ya yüzde 49, Singapur'a yüzde 10 ve Malezya'ya yüzde 24 tarife uygulayacağı bildirilmiştir.