Artvin Valisi Turan Ergün'den balıkçılara ve kıyı halkına uyarı
HATİCE DİLER/YUSUF OKUR - Artvin Valisi Turan Ergün, Doğu Karadeniz'de deniz yüzeyinde tespit edilen insansız deniz araçlarına yaklaşılmaması konusunda balıkçılar ve kıyı halkını uyardı.
Olayın ayrıntıları
Vali Ergün, 7 Ekim'de Hopa açıklarında balıkçıların deniz yüzeyinde bir insansız deniz aracı görüp 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdiklerini hatırlattı. İhbar üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile irtibat kuruldu ve İstanbul'dan gönderilen SAS timlerince söz konusu araç imha edildi.
Ergün, aracı Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan kalma olarak değerlendirdiklerini ve frekans bağlantısının kesilmesi nedeniyle aracın başıboş durumda kara sularımıza doğru sürüklendiğinin düşünüldüğünü belirtti. Bölgede daha önce Trabzon ve Artvin'de toplam 3 insansız deniz aracının deniz yüzeyinde imha edildiği bildirildi.
Yetkililerin uyarıları
Vali Ergün, bu tür araçların her zaman bomba yüklü olma ihtimali bulunduğunu vurguladı: "Nitekim Hopa açıklarındaki deniz aracı patlatıldı ve içinde patlayıcı olduğu tespit edildi." Sahil güvenliğinin tüm balıkçılara gerekli tebligatları ilettiğini aktaran Ergün, vatandaşlardan denizde yabancı bir cisim gördüklerinde yaklaşmamalarını, dokunmamalarını ve durumu güvenlik güçlerine bildirmelerini istedi. Gereken güvenlik önlemlerinin alınarak imhanın güvenli şekilde gerçekleştirileceğini söyledi.
Uzman değerlendirmesi
Jandarma Sahil Güvenlik Akademisi Kurucu Dekanı ve Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu, insansız deniz araçlarının deniz üstünde ve altında insan müdahalesi olmadan çalışabildiğini, kameralar, sensörler ve GPS gibi konumlandırma sistemlerine sahip olduğunu ifade etti. Demircioğlu, bu araçların keşif, gözetleme ve saldırı amaçlı kullanılabildiğini, bölgede görülen araçların basında yer aldığı üzere Ukrayna kaynaklı "kamikaze" tipi saldırı araçlarına benzediğini belirtti.
Demircioğlu, bu olayların Rusya-Ukrayna Savaşı'nın bölgesel ve küresel etkilerinin bir yansıması olduğunu söyleyerek, bu vakaların "milli güvenlik sorunu" teşkil etmediğini; aksine kontrolden çıkan veya arızalanan araçların kıyılarımıza sürüklendiğini değerlendirdi. Uzman, balıkçılardan benzer bir cisim görüldüğünde derhal kolluk güçlerini, sahil güvenliğini ve 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aramalarını istedi.
Trabzon ve Artvin'de deniz yüzeyinde imha edilen 3 insansız deniz aracının bölgede yeniden görülmesi ihtimaline karşı balıkçılara dikkatli olmaları uyarısında bulunuldu. Jandarma Sahil Güvenlik Akademisi Kurucu Dekanı, Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Demircioğlu, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.