DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.843.014,64 0,08%

Artvin'de 'Artvin Mutfağında Tıbbi Aromatik Lezzetler' Programı Gerçekleştirildi

Artvin'de, YÖK ve AÇÜ iş birliğiyle 'Tıbbi Aromatik Lezzetler' programı düzenlendi. Katılımcılar, yerel bitkilerin gastronomideki kullanımı hakkında bilgi aldı.

Yayın Tarihi: 27.06.2025 20:41
Güncelleme Tarihi: 27.06.2025 20:53

Artvin'de 'Artvin Mutfağında Tıbbi Aromatik Lezzetler' Programı Gerçekleştirildi

Artvin'de Tıbbi Aromatik Bitkilerin Önemi Vurgulandı

Artvin'de, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) iş birliğinde, "Artvin Mutfağında Tıbbi Aromatik Lezzetler" konulu program düzenlendi.

YÖK'ün ülke genelinde üniversitelerde başlattığı "Bilim Kafe" etkinliği kapsamında organize edilen programda, AÇÜ Turizm Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Zehra Bulut, katılımcılara tıbbi aromatik bitkilerin önemi ve bu bitkilerin gastronomide kullanıma ilişkin sunum yaptı.

Artvin'in Zengin Botanik Çeşitliliği

Bulut, burada yaptığı konuşmada, Artvin'in tıbbi aromatik bitkiler alanında zengin bir kent olduğunu söyledi. AÇÜ'nün de tıbbi aromatik bitkiler konusunda ihtisas üniversitesi olduğunu hatırlatan Bulut, üniversite olarak bu bitkilerin doğru şekilde değerlendirilerek ekonomik katkılar sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'nin tıbbi aromatik bitkiler ihraç eden ülkeler arasında dünyada 18'inci sırada yer aldığını ifade eden Bulut, Artvin'de geleneksel mutfakta kullanılan tıbbi aromatik bitkilerin çeşitliliği ve sağlık açısından taşıdığı önemin altını çizdi.

Yerel Mutfakta Yenilikçi Denemeler

Bulut, aşçılık ve gastronomi gibi bölümlerde tıbbi aromatik bitkilerle farklı ürün denemeleri yapıldığını, bu çalışmaların yerel kalkınmayı desteklemek açısından önemli olduğunu vurguladı.

Borçka ilçesine bağlı Camili (Macahel) Havzası'nın UNESCO tarafından "Biyosfer Rezerv Alanı" ilan edildiğine dikkat çeken Bulut, bu bölgedeki endemik bitkilerin çeşitliliği hakkında bilgiler verdi.

Artvin'deki Bitki Çeşitliliği

Artvin sınırları içinde 1268 bitki türü tespit edilirken, bunlardan 119'unun endemik bitki türü olduğunu aktaran Bulut, yörede yaygın olarak kullanılan bazı tıbbi aromatik bitkileri sıraladı. Çay bitkisi, kara lahana, ıhlamur, köndar, kara kekik, zahter, kuşburnu gibi bitkilerin gastronomideki rolüne dikkat çekti.

Yapılan araştırmalarda, tıbbi aromatik bitkilerle Artvin'e özgü 41 farklı ürünün geliştirildiğini kaydeden Bulut, üniversite bünyesindeki gastronomi bölümlerinde yapılan yenilikçi tat denemeleri hakkında bilgi verdi.

Katılımcılar ve İlgili Faaliyetler

Programa akademisyenler ve turizm işletmecileri katıldı. Bulut, katılımcılara dağ pancarı çorbası, reyhanlı tavuk çorbası gibi birçok yeni lezzeti tanıtarak, yerel ürünlerin mutfak sanatları alanında nasıl değerlendirilebileceği konusunda bilgiler sundu.

Artvin'de, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) iş birliğinde, "Artvin...

Artvin'de, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) iş birliğinde, "Artvin Mutfağında Tıbbi Aromatik Lezzetler" konulu program düzenlendi. Programda, AÇÜ Turizm Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Zehra Bulut, katılımcılara tıbbi aromatik bitkilerin önemi ve bu bitkilerin gastronomide kullanıma ilişkin sunum yaptı.

Artvin'de, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) iş birliğinde, "Artvin...

Artvin'de, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) iş birliğinde, "Artvin Mutfağında Tıbbi Aromatik Lezzetler" konulu program düzenlendi. Programda, AÇÜ Turizm Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Zehra Bulut, katılımcılara tıbbi aromatik bitkilerin önemi ve bu bitkilerin gastronomide kullanıma ilişkin sunum yaptı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı