Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Artık araçlar daha dayanıklı olacak! Bilim insanları elmas kadar sert bir madde geliştirdi!

Bilim insanları, en az elmas kadar sert bir madde geliştirdi. Bu maddenin uzay araçları ve arabalarda kullanılması durumunda bu araçların daha dayanıklı olması bekleniyor.

Yayın Tarihi: 18.12.2023 17:33
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 17:33

Artık araçlar daha dayanıklı olacak! Bilim insanları elmas kadar sert bir madde geliştirdi!

Bilim insanları, yaptıkları bir araştırma sonucunda elmas kadar güçlü ultra sert bir madde geliştirdi. Bunun uzay araçlarını ve arabaları daha dayanıklı hale getirmek için bile kullanılabileceği belirtildi.

Söz konusu araştırmanın bulguları Advanced Materials adlı bilim dergisinde yayımlandı. Avrupa, Rusya ve Kuzey Amerika'dan çeşitli üyelerden oluşan araştırma ekibi, sertlik açısından elmastan sonra ikinci sırada yer alan kristal bir malzeme olan kübik bor nitrürden daha sert olan organik bir yarı iletken karbon nitrür sentezledi.

bilim insanları

BİLİM İNSANLARI ONLARCA YILDIR BU MADDEYİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞTI

Bunun gibi ultra sert bir madde için birçok muhtemel kullanım alanı olacağı belirtildi. Ayrıca, bunun gibi çeşitli karbon nitrürlerin var olabileceği ihtimali ilk olarak 1980'lerde öngörülmüştü. Bununla birlikte, bilim insanları efsanevi maddeyi geliştirmek için onlarca yıl uğraştı ancak başarısız oldu. Şimdi ise nihayet büyük bir atılım gerçekleşmiş gibi görünüyor.

Araştırmacılar karbon nitrürü, elmasların doğal yollarla oluşmasına benzer bir şekilde, yoğun basınç kullanırken aynı zamanda yüksek sıcaklıklarla patlatarak sentezledi. Bilim insanları, bu ultra sert madde için olasılıkların neredeyse sonsuz olduğunu, uzay araçları için boyalı koruyucu ve hatta araba üretiminde kullanılan malzemenin iki olasılık olarak lanse edildiğini söyledi.

Elmaslar hâlihazırda matkap uçlarından yüzük ve diğer mücevherlerdeki dekoratif taşlara kadar pek çok şekilde kullanılıyor. Bu malzemenin mücevherlerde kullanıldığını görmek pek muhtemel değil. Fakat madencilikte kullanılan matkap uçlarından güneş panellerini fırtınalı havadan ve havadaki diğer partiküllerden korumak için kullanılan malzemeye kadar diğer imalatlarda elmasın yerini almasına yardımcı olabileceği aktarıldı.