Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Araştırmacılar yapay zekâyla üretilen fotoğraflarla gerçek fotoğrafları birbirinden ayırmanın yolunu buldu!

Japon fotoğraf makinesi üreticileri, gerçek fotoğrafları sahtelerinden ayırmak için dijital imzalar kullanacak.

Yayın Tarihi: 03.01.2024 16:01
Güncelleme Tarihi: 03.01.2024 16:01

Araştırmacılar yapay zekâyla üretilen fotoğraflarla gerçek fotoğrafları birbirinden ayırmanın yolunu buldu!

Dünyanın en büyük kamera üreticilerinden bazılarının oluşturduğu bir ekip, dijital imzalara dayalı yeni bir kimlik doğrulama teknolojisini gizlice test ediyor. Söz konusu teknolojinin testlerin ardından piyasaya sürülmesine hazır halde olacağı belirtildi.

Nikon, Sony ve Canon, foto muhabirlerinin çalışmalarını yapay zekâ algoritmaları tarafından üretilen sofistike sahte görüntü tehdidine karşı korumak için adımlar atıyor. Üç Japon üretici iş birliği yaparak "kurcalamaya dayanıklı" dijital imzalar içeren yeni bir teknoloji geliştirdi. Bu yenilik, gerçek fotoğraflar ile yapay zekâ tarafından üretilen görseller arasındaki ayrımı kolaylaştırarak şirketler ve haber kuruluşları için daha fazla güvenlik sunmayı amaçlıyor.

yapay zeka

SAHTE GÖRÜNTÜLER İÇİN "KİMLİK BİLGİSİ YOK" UYARISI GELECEK

Nikkei Asia'nın haberine göre, kurcalamayı önleme teknolojisinin 2024 yılına kadar yeni ya da yakın tarihli fotoğraf makinelerine entegre edilmesi bekleniyor. Fotoğraflara eklenen dijital imzalar, Nikon, Sony ve Canon tarafından benimsenen küresel bir standarda bağlı kalarak tarih, saat, konum ve hatta fotoğrafçının kimliği gibi hayati bilgileri içerecek.

Ayrıca şirketler, görüntülerin kimlik doğrulaması için web tabanlı bir "Verify" hizmetini ücretsiz olarak sunacak. Dijital imza ile donatılmış görüntüler için, Verify internet sitesi tarihi ve diğer gömülü kimlik bilgilerini gösterecek. Bir görüntü yapay zekâ tarafından oluşturulmuşsa veya üzerinde oynanmışsa, internet aracı "Kimlik Bilgisi Yok" ibaresini gösterecek.

Japon üreticilerin küresel fotoğraf makinesi pazarının yaklaşık yüzde 90'ına hakim olduğu göz önüne alındığında, bu yeni dijital imza teknolojisi dünya çapında foto muhabirleri arasında görüntü doğrulama için yaygın olarak benimsenen bir çözüm olmaya hazırlanıyor. Nikkei'ye göre Sony, bu teknolojiyi ilkbaharda ürün yazılımı güncellemeleri yoluyla üç "profesyonel sınıf" aynasız SLR fotoğraf makinesine dahil etmeyi planlıyor.