Aralıksız ayakta çalışanlar dikkat!
Sürekli ayakta çalışarak geçimini sağlayan meslek gruplarında akciğer embolisinin oluşumuna yol açan sebeplerin görülme olasılığı daha yüksek.

Akciğer embolisi hayati tehlikesi oldukça fazla olan bir hastalıktır. Akciğer embolisi, genelikle kan pıhtısı nedeniyle bir veya daha fazla sayıda akciğer damarının tıkanması olarak tanımlanır.
Kalbin sağ tarafından çıkarak akciğerlere giden pulmoner arterler denilen kan damarlarının kan pıhtıları, hava ya da yağ ile tıkanması sonucu ortaya çıkan ani ve acil bir tablodur. Sıklıkla damarların kan pıhtısıyla tıkanması sonucu görülür.
Akciğer embolisi nasıl anlaşılır?
En önemli belirtiler ani başlayan nefes darlığı, sık soluk alma, göğüs ağrısı, çarpıntı ve kan tükürme şikâyetidir. Göğüs ağrısı hastanın nefes almasını engeller ve bıçak saplanır tarzdadır. Öksürük nadir de olsa görülür. Yine bacakta ağrı, şişlik ve ısı artışı olabilir.
Akciğer embolisi tedavisi nedir?
Akciğer embolisinin tedavisinde pıhtının ilaç tedavileri ile giderilmesi; ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı koşullarda ise girişimsel yöntemlerle embolinin ortadan kaldırılması hedeflenir. İlaç tedavisinde halk arasında “kan sulandırıcı” olarak da bilinen, antikoagülan özellikli heparin adlı bir ilaç kullanılır.
Akciğer embolisi tedavisi hastanede kaç gün sürer?
Emboli tedavisi 3 gün heparini uygulanılarak ve sonrasında 7 gün ağızdan kan sulandırıcı ilaçlar kullanılarak yapılır. Kan değerlerine göre doğru şekilde belirlenen dozların kullanımıyla toplam 10 gün süren tedavi sonunda hasta taburcu edilebilir.
Akciğer embolisi riski taşıyanlar şunulara dikkat etmelidir:
• Kan sulandırıcı ilaçların düzenli kullanımına.
• Fazla kilo olmamasına.
• Erken tanı ve tedaviye.
• Damar sağlığına.
• Sağlıklı beslenmeye.
• Düzenli spor yapmaya.
• Bol su tüketmeye.