Arakçi: Terörle mücadelede karşılıklı iş birliğine bağlıyız; enerji ve ticarette iş birliği vurgulandı

Abbas Arakçi, Hakan Fidan ile Tahran'da görüşmesinde terörle mücadele, enerji tedariki, ticaret engellerinin kaldırılması ve Van Başkonsolosluğu konularını ele aldıklarını açıkladı.

Yayın Tarihi: 30.11.2025 17:11
Güncelleme Tarihi: 30.11.2025 17:11

Arakçi: Terörle mücadelede karşılıklı iş birliğine bağlıyız; enerji ve ticarette iş birliği vurgulandı

İran ve Türkiye arasındaki kapsamlı görüşme Tahran'da tamamlandı

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Tahran'da düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığını açıkladı. Arakçi, toplantının Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve beraberindeki heyetin resmi temasları kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti.

Terörle mücadelede iş birliği

Arakçi, bölgesel güvenlik ve terörle mücadele konusuna işaret ederek, "Terörle mücadelede karşılıklı iş birliğine bağlıyız." ifadesini kullandı. Bakan Arakçi, sözlerine şu açıklamayı ekledi: "İran, PKK’nın silahsızlandırılması sürecini ve terörden arındırılmış bir Türkiye hedefini desteklemektedir. Ayrıca bölgenin tamamen terörden arındırılabilmesi için tüm terör örgütlerinin tasfiye edilmesi gerektiğini düşünüyoruz".

Ekonomik ilişkiler ve enerji

İki ülke arasındaki ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığını belirten Arakçi, 9’uncu Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının hazırlıklarının sürdüğünü ve toplantının en kısa sürede yapılmasının temenni edildiğini söyledi. Arakçi, ilişkilerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, ancak özellikle ekonomik ve ticari alanda mevcut kapasitenin tam olarak kullanılmadığını vurguladı: "Tüm çabalara ve elde edilen sonuçlara rağmen, iki ülkenin kapasitesini tam kullanmak için hala mesafe kat etmemiz gerekiyor. Bu açığı kapatmak için yeni adımlar atılmalıdır".

Enerji alanında Arakçi, İran'ın Türkiye için en güvenilir enerji tedarikçilerinden biri olduğunu belirterek doğalgaz anlaşmasının uzatılmasına ve elektrik iş birliğinin genişletilmesine hazır olduklarını ifade etti. Ayrıca iki ülke ticaret ve yatırımlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ve bu konuların Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi ile Karma Ekonomik Komisyon çerçevesinde ele alınması konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Sınır, ticaret ve temsilcilikler

Arakçi, serbest ticaret bölgeleri kurulması, yeni bir ortak sınır kapısının faaliyete geçirilmesi ve Tercihli Ticaret Anlaşması müzakereleri için teknik ve uzman düzeyinde toplantılar düzenlenmesi taleplerinin gündemde olduğunu bildirdi. Ayrıca üst düzey parlamenter temaslar ve dostluk grupları arasındaki görüşmelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı ifade edildi.

Arakçi, Van'da yeni bir İran Başkonsolosluğu açılacağını duyurdu ve bu temsilciliğin yalnızca konsolosluk hizmetleri sunmayıp, iki ülkenin sınır illeri arasındaki iş birliğini güçlendireceğini belirtti.

Bölgesel gündem: Filistin, Suriye, Kafkasya

Bakanlar görüşmesinde bölgesel gelişmeler de ele alındı. Arakçi, Filistin meselesi ve Gazze'deki saldırıların durdurulması için ortak çaba gerektiğini vurguladı ve Gazze'de ateşkes ihlallerinin devam ettiğini, İsrail rejiminin Lübnan ve Suriye'ye yönelik son saldırılarının bölgedeki istikrarı zedelediğini ifade etti.

Suriye bağlamında Arakçi, ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasının istikrar için şart olduğunu belirterek, "Suriye’nin güvenlik ve istikrarına yönelik en büyük tehdit, İsrail rejimi ve onun işgalci uygulamalarıdır" dedi ve bölge ülkelerinin bu yayılmacı politikalara karşı durmakla yükümlü olduğunu söyledi.

Kafkasya için ise Arakçi, barış ve istikrarın bölge ülkelerinin iş birliği ve dış müdahalelerden uzak durmasıyla mümkün olacağını belirtti.

Nükleer dosya ve yaptırımlar

Arakçi, görüşmede İran'ın nükleer dosyası ve ABD'nin uyguladığı yaptırımların da ele alındığını, ayrıca Tetik Mekanizması (snapback) ve BM Güvenlik Konseyi'nde yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamaların paylaşıldığını söyledi. Arakçi, iki ülkenin iş birliğinin giderek derinleşeceğine inandıklarını ve önlerinde daha geniş ufuklar görüldüğünü ifade etti.

Toplantı, iki ülkenin enerji, ticaret, güvenlik ve diplomasi ekseninde ilişkileri derinleştirme niyetini ortaya koydu ve taraflar, belirlenen başlıklar çerçevesinde teknik, ekonomik ve parlamenter düzeyde iş birliğini sürdüreceklerini beyan etti.

RAN DIŞİŞLERİ BAKANI ABBAS ARAKÇİ, TAHRAN’DA DÜZENLENEN BASIN TOPLANTISINDA, "TERÖRLE MÜCADELEDE...

RAN DIŞİŞLERİ BAKANI ABBAS ARAKÇİ, TAHRAN’DA DÜZENLENEN BASIN TOPLANTISINDA, "TERÖRLE MÜCADELEDE KARŞILIKLI İŞ BİRLİĞİNE BAĞLIYIZ. İRAN, PKK’NIN SİLAHSIZLANDIRILMASI SÜRECİNİ VE TERÖRDEN ARINDIRILMIŞ BİR TÜRKİYE HEDEFİNİ DESTEKLEMEKTEDİR. AYRICA BÖLGENİN TAMAMEN TERÖRDEN ARINDIRILABİLMESİ İÇİN TÜM TERÖR ÖRGÜTLERİNİN TASFİYE EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ" DEDİ.

RAN DIŞİŞLERİ BAKANI ABBAS ARAKÇİ, TAHRAN’DA DÜZENLENEN BASIN TOPLANTISINDA, "TERÖRLE MÜCADELEDE...

Yazar
EDİTÖR

Fatma Öztürk

Merhaba, ben Fatma Öztürk. 26 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Gündem için yerel yönetimler ve şehir haberlerini takip ediyorum. Benim önceliğim insan hikayeleri ve toplumsal sorunlar. Vatandaşın sesini duyurmayı seviyorum, empati yeteneğimin yüksek olduğunu söylerler.