Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Apple CEO'su şirketin bu yıl GenAI alanında 'çığır açacağını' söyledi!

Tim Cook, Apple'ın bu yıl GenAI konusunda "çığır açacağı" konusunda söz verdi. Apple’ın otomobil projesini yapay zekâya ağırlık vereceği gerekçesiyle iptal etmesinin ardından Cook’un yaptığı bu açıklamanın Apple’ın ne kadar iddialı olduğunu gösterdiği belirtildi.

Yayın Tarihi: 29.02.2024 16:00
Güncelleme Tarihi: 29.02.2024 16:00

Apple CEO'su şirketin bu yıl GenAI alanında 'çığır açacağını' söyledi!

Apple CEO'su Tim Cook, GenAI alanında çığır açılacağı konusunda yaptığı açıklamasını, şirketin yapılan yıllık hissedarlar toplantısında yaptı ve bu açıklama, şirketin milyarlarca dolarlık, on yıllık elektrikli araç üretme planını rafa kaldırdığı hafta geldi. Birçok yayına göre, elektrikli araç (EV) projesindeki personelin bir kısmı çeşitli GenAI girişimleri üzerinde çalışmak üzere yeniden atandı.

Apple, büyük teknoloji rakiplerinin çoğunun aksine, GenAI'ye yatırım yapma ve onu geliştirme konusunda yavaş davrandı.

Şirketin ilk çeyrek kazanç çağrısı sırasında Cook, Apple'ın GenAI ile dahili olarak çalıştığını ancak teknolojinin müşteriye dönük enkarnasyonları için daha yavaş ve daha bilinçli bir yaklaşım benimsediğini söyledi. Gerçekten de Apple, geçtiğimiz sonbaharda iOS'ta yeni otomatik düzeltme ve metin tahmini özelliklerini tanıttığı zaman olduğu gibi, son basın konferanslarında ve duyurularında GenAI'den yalnızca kısaca bahsetti.

Bloomberg'den Mark Gurman, Apple'ın Siri ve iOS'un yerleşik arama aracı Spotlight'ı, her ikisinin de daha karmaşık sorguları yanıtlamasını ve sofistike çok turlu konuşmaları ele almasını sağlamak amacıyla GenAI modelleriyle yükseltmeyi planladığını bildirdi.

apple

APPLE, GENAI DESTEKLİ KODLAMA ÖNERİLERİNİ ARAŞTIRIYOR

Apple'ın ayrıca, kullanıcıların Keynote'ta sunum slaytlarını ve Apple Music'te çalma listelerini otomatik olarak oluşturmalarına olanak tanıyan yapay zekâ destekli özellikleri ve şirketin uygulama geliştirme platformu Xcode'da GenAI destekli kodlama önerilerini araştırdığı söyleniyor.

Bunlardan bazılarının ya da hiçbirinin bu yaz Apple'ın Dünya Çapında Geliştirici Konferansı'nda tanıtılması beklenen iOS, macOS ve iPadOS'in sonraki sürümlerinde yer almayacağı konuşuluyor.

Bu kapsamda, Apple'ın yoğunlaşan GenAI odağının bir göstergesi olarak, şirketteki mühendisler GenAI ile ilgili giderek artan sayıda akademik ve teknik makalenin ortak yazarı oldukları düşünülüyor Bunlardan biri, kısa videolardan animasyonlu 3D avatarlar oluşturabilen bir sistemi anlatıyor. Bir diğerinde ise hareketsiz görüntüleri hareketlendirebilen bir araç olan Keyframer anlatılıyor.

Apple'ın geçtiğimiz aylarda GenAI destekli yazılım geliştirmek için bir dizi açık kaynak model ve araç yayınlamasının da dikkat çekici olduğu belirtiliyor.

Ekim ayında piyasaya sürülen Ferret, mevcut bir açık kaynak modeli olan Vicuna'nın üzerine inşa edilmiş bir sohbet robotuyken, bu yılın başlarında piyasaya sürülen MGIE, doğal dil komutlarına dayalı olarak görüntüleri değiştirebilen bir model olarak biliniyor.

Bloomberg, ekim ayında Apple'ın GenAI'yi yakalamak için Ajax adı verilen tescilli bir büyük dil modeli ve Apple GPT olarak bilinen dahili bir sohbet robotu ve hatta potansiyel olarak yeni donanım gibi çabalar da dahil olmak üzere yılda 1 milyar dolar yatırım yaptığını bildirdi. Yaklaşan iPhone 16 modellerinin, Apple'ın yapay zekâ işlemlerini hızlandırmaya yönelik özel cihaz içi çip markası olan önemli ölçüde yükseltilmiş bir Neural Engine için sırada olduğu söyleniyor.