Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Apple, Aile Paylaşımı planı nedeniyle size borçlu olabilir! Kimler hak talebinde bulunabilir?

Apple, kullanıcıların uygulama aboneliklerini paylaşmasına olanak tanıyan bir özelliği yanlış tanıtmakla suçlandığı bir davayı karara bağladı. Buna göre, Apple, 25 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Peki, kimler hak talebinde bulunabilecek? İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 19.12.2023 12:09
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 12:09

Apple, Aile Paylaşımı planı nedeniyle size borçlu olabilir! Kimler hak talebinde bulunabilir?

Apple, uygulama aboneliklerinin aile üyeleriyle paylaşılması söz konusu olduğunda şirketin Aile Paylaşımı planlarının yeteneklerini yanlış beyan ettiğini iddia eden bir toplu davayı çözmeyi kabul etti. Apple, 2024 yılında mahkeme onayını bekleyen davayı 25 milyon dolar karşılığında çözüme kavuşturuyor.

İşte bilinmesi gerekenler:

Davanın merkezinde Aile Paylaşımı adı verilen bir Apple özelliği yer alıyordu. Bu özellik, bir abonenin hizmetleri ve içerikleri diğer 5 aile üyesiyle paylaşmasına olanak tanıyor. Hizmetler ve içerikler arasında Apple Music, Apple TV Plus, iCloud saklama alanı, iTunes film satın alımları ve daha fazlası yer alıyor. Aile Paylaşımı, ayrıca aile üyelerinin bazı üçüncü taraf uygulamalara aboneliklerini paylaşmalarına da olanak tanıyor ve Apple'a yönelik iddialar da bu noktada ortaya çıkıyor.

MacRumors'un belirttiğine göre Apple, geliştiricilerin uygulamalarının aboneliklerinin aile üyeleri arasında paylaşılmasına izin vermemelerine onay veriyor. Dava, Apple'ın bu gerçeği yanlış beyan ettiğini ve bu nedenle Aile Paylaşımı planlarına abone olan kişilerin yanlış yönlendirildiğini iddia ediyor. Apple yanlış bir şey yapmadığını kabul etti ve masraflı bir jüri duruşmasına gitmek yerine davayı çözmeyi kabul etti.

Uzlaşmanın bir parçası olarak Apple 25 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Her bir uzlaşma sınıfı üyesi Apple'dan 30 dolara kadar tazminat alacak. Ancak, nihai miktar kaç kişinin hak talebinde bulunduğuna bağlı olarak değişebilecek.

apple

KİMLER HAK TALEBİNDE BULUNABİLİR?

Uzlaşma, internet sitesinin sıkça sorulan sorular (SSS) bölümünde, aşağıdaki kriterlere uyan tüketicilerin Apple'dan ödeme talebinde bulunabileceği belirtiliyor:

"21 Haziran 2015 ile 30 Ocak 2019 tarihleri arasındaki dönemde, birinci taraf Apple uygulamalarına abonelikler hariç olmak üzere, Apple App Store üzerinden bir uygulamaya abonelik satın alma işlemini başlatan, satın alma sırasında en az bir başka üyesi olan bir Aile Paylaşımı grubuna kayıtlı olan ve Apple'ın kayıtlarına göre satın alma sırasında ABD'de ikamet eden tüm kişiler."

Yukarıdaki kriterleri karşılıyorsanız ve bir talepte bulunmak istiyorsanız, bunu buradaki internet sitesinden yapabilirsiniz. Öte yandan, son başvuru tarihinin 1 Mart 2024 olduğu belirtildi.