Genel Bakış
AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin sürdürülebilir büyüme, çevreci üretim ve güçlü altyapı yatırımlarıyla Türkiye sanayisinde fark yaratmaya devam ettiğini vurguladı. 'Adana’nın üretim gücüyle ülke ekonomisine değer katan her adım, geleceğe bırakılmış kalıcı bir mirastır' dedi.
Sütcü, AOSB’nin 2 bin 227 hektarlık alana ulaştığını, doluluk oranının yüzde 99 olduğunu, bölgede 498 faal firma bulunduğunu, toplam 41 bin 865 kişiye istihdam sağlandığını ve AOSB firmalarının ihracat hacminin 1,8 milyar doları bulduğunu belirtti.
Sektörler ve uluslararası yatırımlar
AOSB'de 21 farklı sektör faaliyet gösteriyor; metal, kimya, plastik, tekstil, gıda, makine, kâğıt ve eczacılık gibi stratejik alanlar ön plana çıkıyor. Bölgede 9 farklı sektörde faaliyet gösteren 27 yabancı sermayeli firma yer alıyor.
Sütcü, 'Uluslararası yatırımcılar AOSB’ye güveniyor' diyerek ADM, Alpla, Greenbrier, Rivulis, Saint-Gobain Weber ve Soudal gibi dünya markalarının bölgedeki üretiminin, AOSB’yi küresel tedarik zincirinin parçası haline getirdiğini söyledi.
Çevre yönetimi ve yeşil alanlar
AOSB çevre yönetiminde örnek uygulamalar sergiliyor. Bölgede atık su arıtma tesisinin kapasitesi günlük 90 bin metreküp, kullanma suyu arıtma tesisinin kapasitesi ise 222 bin metreküp olarak işliyor.
Yeşil OSB hedefi doğrultusunda 1 milyon 552 bin metrekare yeşil alan oluşturuldu. Sütcü, 'CO tutma kapasitesi yüksek ağaçlandırmalarla sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturuyoruz' ifadesini kullandı ve TSE onaylı karbon ayak izi yazılımı ile çevresel performansın ölçülebilir hale getirildiğini belirtti.
Enerji ve altyapı
AOSB Bölge Müdürlüğü aracılığıyla 275 MW kurulu güç, 8 ana dağıtım merkezi, 25 tali ve 135 yardımcı dağıtım merkezi üzerinden 24 saat SCADA kontrol sistemi ile enerji arzı güvence altına alınıyor. Bölgedeki 10 kilometrelik galeri hattı ve 154 ile 380 kV’luk trafo merkezleri yüksek verimlilikle enerji sağlıyor.
Sütcü, Adana’nın doğalgaz tüketiminin yüzde 35’i ve su tüketiminin yüzde 24,72’sinin AOSB’den karşılandığını, enerji verimliliğinin bölge kültürü haline geldiğini vurguladı. Eğitimden üretime uzanan model kapsamında AOSB Meslek Yüksekokulu, Teknoloji Koleji ve AOSB Anaokulu ile kadın istihdamına destek sağlandığını ekledi.
Akademi-sanayi iş birliği ve Ar-Ge
Proje Destek Birimi aracılığıyla 2022-2024 döneminde Türkiye genelindeki 9 üniversite ile 428 akademisyen-firma ziyareti gerçekleştirildi ve 110 eşleştirme yapıldı. Sütcü, bu çalışmaların sanayiyi bilimle buluşturduğunu ve yenilikçi çözümler üreten bir ekosistem oluşturduğunu belirtti.
AOSB, Türkiye’de en fazla Ar-Ge ve Tasarım Merkezi barındıran OSB konumunda; bölgede 7 Ar-Ge ve 6 Tasarım Merkezi faaliyet gösteriyor. Sanayi Odaklı Ar-Ge ve İnovasyon Yarışmaları ile Kuluçka Merkezi yenilikçi fikirlere alan açıyor.
Tamamlanan ve planlanan altyapı projeleri
Tamamlanan projeler arasında Otoban İkinci Bağlantı Kavşağı, Atık Su Arıtma Tesisi İyileştirmesi, Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu Koordinasyon Merkezi, Kuluçka Merkezi, Hazır Beton Tesisi, GES Projesi, 5 kilometrelik Galeri Hattı ve 500 MVA Trafo Merkezi yer alıyor.
Yakında hayata geçirilecek projeler arasında Çamur Kurutma Tesisi, Yeni Atık Su Arıtma Tesisi, 599,5 hektarlık Altyapı Projesi, İtfaiye ve Afet Koordinasyon Merkezi, Sosyal Tesis ve Konut Alanı, Yeşil İş Merkezi ve Akaryakıt İstasyonu bulunuyor.
Dijital dönüşüm ve yönetim sistemleri
AOSB, dijitalleşme adımlarıyla süreçleri dijital ortama taşıdı. TSE onaylı Carbon Emission Software (CES), Talep ve Bütçe Takip Programı, İstihdam ve İtfaiye Yönetim sistemleri ile operasyonel şeffaflık ve izlenebilirlik sağlanıyor.
12 vizyoner proje ve gelecek hedefleri
Sütcü, fizibilitesi tamamlanan 12 vizyoner proje ile bölgenin geleceğini şekillendireceklerini açıkladı. Bu projelerden bazıları şunlar:
Çevre ve altyapı projeleri
80 bin metreküp/gün kapasiteli yeni atık su arıtma tesisinin birinci etabı 40 bin metreküp/gün olarak planlandı. Ayrıca Çamur Kurutma Tesisi ve altyapı genişletme çalışmaları öncelikler arasında.
Enerji ve lojistik
Sekiz megavat GES projesi, 50 megavat elektrik depolama projesi ve tır parkı projeleri ile enerji yönetimi ve lojistik akış güçlendirilecek.
Yaşam ve ticaret alanları
Konut ve sosyal tesis, Otel ve Ticaret Merkezi, İş Merkezi ve Yeşilçarşı projeleriyle bölgeye modern, sürdürülebilir ve yaşam odaklı alanlar kazandırılması hedefleniyor.
Alan genişletme
Bölgenin büyüme hızına uyum sağlamak amacıyla yaklaşık 3 bin 448 hektarlık yeni alanın AOSB'ye dahil edilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na resmi başvuru yapıldığı bildirildi.
Sütcü, 'AOSB sadece bir üretim alanı değil; eğitim, çevre, sosyal sorumluluk ve teknolojiyle bütünleşmiş bir sanayi modelidir. Sanayicilerimizin başarısı, bizim en büyük motivasyonumuzdur' diyerek Adana'dan dünyaya uzanan sanayi zincirini birlikte büyütme hedefini yineledi.
AOSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI BEKİR SÜTCÜ, "ADANA’NIN ÜRETİM GÜCÜYLE ÜLKE EKONOMİSİNE DEĞER KATAN HER ADIM, GELECEĞE BIRAKILMIŞ KALICI BİR MİRASTIR." DEDİ.