DOLAR
42,82 -0,03%
EURO
50,67 -0,61%
ALTIN
6.172,96 -1,14%
BITCOIN
3.745.477,37 1,04%

‘Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı’ kitabının ikincisi için hazırlıklar sürüyor

Muğla Valiliği ve MSKÜ işbirliğiyle hazırlanan ‘Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı’ serisinin ikincisinin hazırlıkları sürüyor; yeni kitap tariflerdeki ürünlerin sağlık etkilerini inceleyecek.

Yayın Tarihi: 23.12.2025 10:22
Güncelleme Tarihi: 23.12.2025 10:22

‘Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı’ kitabının ikincisi için hazırlıklar sürüyor

‘Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı’ kitabının ikincisi için hazırlıklar sürüyor

Muğla Valiliği koordinasyonunda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ortaklığı ve çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle yayımlanan “Antik Çağdan Günümüze Muğla Mutfağı” çalışmasının ikincisinin hazırlanmasına devam ediliyor.

Hazırlık, ortaklar ve tanıtım

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkan Yardımcısı ve Marka İletişim Uzmanı Ebru Koralı, MSKÜ Ortaca MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Atabey, Valilik AB ve Dış İlişkiler Bürosu'ndan Doç. Dr. Buket Ballıel Ünal ile Kapurcuk Akademi sahibi Av. S. Ece Baysal Güngör, çalışma hakkında bilgi vermek üzere Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık'ı ziyaret etti.

İlk kitap: kapsam ve özgün tarifler

İlk eser; antik döneme ait 35, Osmanlı dönemine ait 6 ve yöresel/günümüze ait 25 yemek tarifi olmak üzere toplam 66 özgün tarif içeriyor. Kitap, Muğla mutfağının binlerce yıla yayılan tarihi birikimini kapsamlı ve bütüncül bir bakış açısıyla ele alıyor.

Bilimsel altyapı ve editöryal yaklaşım

Eser; Muğla ve çevresinde yürütülen arkeolojik kazılarda görev alan kazı başkanlarının, kendi bölgelerine ait yemek kültürü ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin sunduğu bilimsel veriler doğrultusunda hazırlandı. Bölüm yazarları, ilçelerin coğrafi konumu, demografik yapısı ve tarihi süreçlerini kazı alanlarında tespit edilen arkeolojik keşiflerle destekledi.

Editörlerce hazırlanan ürün bazlı bölümler, Muğla mutfağını yüz yıllardır zenginleştiren tarımsal ve doğal ürünleri ele alıyor; bu ürünlerle şekillenen yemek tarifleri aracılığıyla tarihten günümüze uzanan güçlü bir gastronomi hafızası sunuyor.

İkinci kitap: sağlık boyutunu dikkate alan çalışma

Hazırlıkları süren ikinci kitap, ilk eserde yer alan 66 tarifte kullanılan ürünlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini bilimsel veriler ışığında ele almayı amaçlıyor. Çalışma, uzman akademisyenler, sağlık profesyonelleri ve editörlerin katkılarıyla yürütülüyor ve geleneksel mutfağın yalnızca kültürel değil, aynı zamanda koruyucu ve destekleyici sağlık boyutunu da ortaya koymayı hedefliyor.

‘ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE MUĞLA MUTFAĞI’ KİTABININ İKİNCİSİ ÇIKIYOR

‘ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE MUĞLA MUTFAĞI’ KİTABININ İKİNCİSİ ÇIKIYOR

‘ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE MUĞLA MUTFAĞI’ KİTABININ İKİNCİSİ ÇIKIYOR

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.