Antalya'da 5 metrelik eski su kuyusunda mahsur kalan koyunlar kurtarıldı
Kepez ilçesi Varsak Esentepe Mahallesi'nde, yaklaşık bir hafta önce kaybolduğu düşünülen iki koyun, üzeri toprakla örtülmüş eski bir su kuyusuna düşmüş halde bulundu. Olayda itfaiye ekipleri ve bölge sakinlerinin iş birliğiyle hayvanlar kurtarılarak sahibi teslim edildi.
Olayın gelişimi
Koyunların sahibi Abdulhakim Belet ile çobanı olan torunu Dihan Belet, koyunların bir hafta kadar önce otlatılırken eksildiğini fark etti. Ailenin ilk değerlendirmesi koyunların kaybolduğu veya çalındığı yönündeydi. Dün öğleden sonra aynı noktaya tekrar giden Dihan Belet, yakın bir noktadan gelen sesleri duydu ve sesin eski bir su kuyusundan geldiğini tespit etti.
Kurtarma çalışması
Dün saat 15.00 sıralarında meydana gelen ihbar üzerine bölgedeki inşaat işçilerinin 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirim yapmasıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekipler yaptıkları incelemede, kuyunun üzerindeki toprak yığınının çökmesi sonucu iki koyunun yaklaşık 5 metrelik kuyuya düştüğünü belirledi.
Kurtarma çalışmalarında ilk olarak merdiven yardımıyla kuyunun içine inildi ve hayvanlara ulaşıldı. Bölgeye gelen kepçe desteğiyle, koyunların vücutlarına bağlanan iplerle hayvanlar tek tek kuyudan çıkarıldı ve sağlık kontrolünün ardından sahiplerine teslim edildi.
Tarafların ifadeleri
Sahip Abdulhakim Belet, yaklaşık 10 gündür koyunları aradıklarını belirterek, "Çocuğa sordum, çaldıklarını söyledi. Her yeri aradık bulamadık. Bugün çocuk gelmiş, bize kuyuya düştüklerini söyledi" dedi.
Çoban Dihan Belet ise olayı şöyle anlattı: "1 hafta önce koyunları aynı yerde otlatıyordum. Kumun üzerinden geçtiler. Koyunları eve götürdüğümde dedem akşam saydığında 2 tanesinin eksik olduğunu fark etti. Bugün yine buraya geldim, koyunları otlatırken bir çukur vardı. Çukurun içinden koyunların sesi geliyordu, baktığımda bizim 2 koyun oradaydı."
Değerlendirme
Olay, üzeri toprakla örtülmüş eski su kuyularının oluşturduğu riskleri gösterirken, vatandaş-inşaat işçileri-itfaiye arasındaki koordinasyon sayesinde hayvanların kısa sürede kurtarıldığı görüldü. Kurtarma operasyonu, temel merdiven kullanımı ve kepçe destekli ip ile tahliyeyle sonuçlandı.
ANTALYA'DA YAKLAŞIK 1 HAFTA ÖNCE KAYBOLDU VEYA ÇALINDIĞI DÜŞÜNÜLEN 2 KOYUN ÇÖKEN TOPRAK NEDENİYLE ESKİ BİR SU KUYUSUNDA MAHSUR HALDE BULUNDU.