Ankara'da 'Herkes İçin Ulaşım' yürüyüşü düzenlendi
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) işbirliğiyle düzenlenen 'Herkes İçin Ulaşım' yürüyüşü kapsamında başkentte farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi. Aşkabat Caddesi (7. Cadde), 'Otomobilsiz Kent Günü' etkinliği nedeniyle 20.00'ye kadar araç trafiğine kapatıldı.
Etkinlik ve katılımcılar
Yürüyüşe katılmak üzere elektrikli otobüsle Aşkabat Caddesi'ne gelen AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Jurgis Vilcinskas, bisikletli ve yaya katılımcıların eşliğinde caddede yürüyerek tanıtım sergilerini ziyaret etti. Etkinlik, yaya hareketliliğine dikkat çekmeyi ve şehir içinde alternatif ulaşım seçeneklerini görünür kılmayı amaçladı.
Vilcinskas, kentsel hareketlilik vizyonunun önemine vurgu yaparak Ankara gibi şehirlerde trafik tıkanıklığını azaltmak için bisiklet yollarına ve elektrikli toplu taşıma araçlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Otomobilsiz Kent Günü ile insanların arabasız da sokaklarda dolaşabileceğinin gösterilmesinin hedeflendiğini ifade etti ve Ankara'nın kentsel hareketlilik alanında pilot şehir konumunda olduğuna dikkat çekti.
Vilcinskas, hafta sonları bazı caddelerin yalnızca yayalara açılmasını temenni ettiğini söyleyerek: 'Caddenin ortasında komşunla sohbet edebileceğini hissetmek harika.' dedi. Ayrıca bu hafta sonu Türkiye'de 17 şehir'de benzer etkinliklerin düzenlendiğine işaret etti ve Avrupa'da da Otomobilsiz Kent Günü'nün kutlandığını belirterek Türkiye'nin bu girişime dahil olmasından memnuniyet duyduklarını aktardı.
Avrupa Hareketlilik Haftası
Avrupa Hareketlilik Haftası, bireyleri, şehirleri, eğitim kurumlarını, şirketleri ve sivil toplum kuruluşlarını sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusunda adım atmaya teşvik eden bir farkındalık kampanyası olarak biliniyor. Hafta boyunca yürüyüş, bisiklet, temiz ve akıllı toplu taşıma gibi yöntemler öne çıkarılarak enerji tüketiminin azaltılması, daha sürdürülebilir şehirler ve yüksek yaşam kalitesinin sağlanması hedefleniyor.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında başkentte "Herkes İçin Ulaşım" yürüyüşü düzenledi.