Amasya'da 'Yufka Günü' ile kışlık hazırlık
Amasya'da ev hanımları, altın fiyatlarındaki artış nedeniyle geleneksel altın günü organizasyonlarına ara vererek, bunun yerine yufka günü düzenlemeye başladı. Her aile için kış boyunca tüketime yetecek olan ortalama 300 yufka, komşuların bir araya gelmesiyle elbirliğiyle hazırlanıyor.
Nasıl yapılıyor?
Her ay bir mahallenin evinde toplanan kadınlar, gün boyunca bahçede merdanelerle hamur açıp ocakta pişiriyorlar. Bu sürecin hem üretim hem de sosyal bir etkinlik niteliği taşıdığını belirten Rukiye Erdoğan, “Arkadaşlarımızla altın günü yapıyorduk. Altın fiyatları artınca biz de yufka günü yapmaya başladık” dedi.
Miktar ve gelenek
Kışlık hazırlığı bir gelenek olarak sürdürenler arasında yer alan Arzu Ilıcak, gündelik ritüeli anlattı: “Gün boyunca yufka günü düzenliyoruz. Çay içiyor, yemeklerden yiyoruz. Evimin ihtiyacı olan 300 yufkayı birlikte hazırladık.” Bu uygulama hem ailelerin yükünü hafifletiyor hem de komşuluk bağlarını güçlendiriyor.
Komşuluk ve paylaşım
Mahallede hazırlanan lezzetler, sadece ev sahiplerinin değil, yoldan geçenlerin de katılımına açık oluyor. Halil İbrahim Karaca, komşuların misafirperverliğini vurgulayarak, “Bizim soframız herkese açık. Yolu düşen, gelip geçen herkes çayımızdan içip, hamur işlerinden yiyebiliyor” şeklinde konuştu.
AMASYA’DA EVHANIMLARI EVLERİNİN İHTİYACI OLAN YUFKALARI ELBİRLİĞİ YAPARAK HAMURLARINI AÇIP PİŞİRİYOR. ALTIN FİYATLARINDAKİ ARTIŞ NEDENİYLE ALTIN GÜNÜ DÜZENLEMEYE ARA VEREN KADINLAR BUNUN YERİNE ‘YUFKA GÜNÜ’NDE BULUŞUP HER AİLENİN KIŞIN TÜKETECEĞİ ORTALAMA 300 YUFKAYI BİRLİKTE HAZIRLIYOR.