Amasya'da 'Yufka Günü': Altın günlerine ara verip her aile için ortalama 300 yufka hazırlanıyor

Amasya'da kadınlar, altın günlerine ara verip her aile için ortalama 300 yufkayı birlikte hazırladıkları 'yufka günü'nde buluşuyor.

Yayın Tarihi: 22.11.2025 10:37
Güncelleme Tarihi: 22.11.2025 10:37

Amasya'da 'Yufka Günü': Altın günlerine ara verip her aile için ortalama 300 yufka hazırlanıyor

Amasya'da 'Yufka Günü' ile kışlık hazırlık

Amasya'da ev hanımları, altın fiyatlarındaki artış nedeniyle geleneksel altın günü organizasyonlarına ara vererek, bunun yerine yufka günü düzenlemeye başladı. Her aile için kış boyunca tüketime yetecek olan ortalama 300 yufka, komşuların bir araya gelmesiyle elbirliğiyle hazırlanıyor.

Nasıl yapılıyor?

Her ay bir mahallenin evinde toplanan kadınlar, gün boyunca bahçede merdanelerle hamur açıp ocakta pişiriyorlar. Bu sürecin hem üretim hem de sosyal bir etkinlik niteliği taşıdığını belirten Rukiye Erdoğan, “Arkadaşlarımızla altın günü yapıyorduk. Altın fiyatları artınca biz de yufka günü yapmaya başladık” dedi.

Miktar ve gelenek

Kışlık hazırlığı bir gelenek olarak sürdürenler arasında yer alan Arzu Ilıcak, gündelik ritüeli anlattı: “Gün boyunca yufka günü düzenliyoruz. Çay içiyor, yemeklerden yiyoruz. Evimin ihtiyacı olan 300 yufkayı birlikte hazırladık.” Bu uygulama hem ailelerin yükünü hafifletiyor hem de komşuluk bağlarını güçlendiriyor.

Komşuluk ve paylaşım

Mahallede hazırlanan lezzetler, sadece ev sahiplerinin değil, yoldan geçenlerin de katılımına açık oluyor. Halil İbrahim Karaca, komşuların misafirperverliğini vurgulayarak, “Bizim soframız herkese açık. Yolu düşen, gelip geçen herkes çayımızdan içip, hamur işlerinden yiyebiliyor” şeklinde konuştu.

AMASYA’DA EVHANIMLARI EVLERİNİN İHTİYACI OLAN YUFKALARI ELBİRLİĞİ YAPARAK HAMURLARINI AÇIP...

AMASYA’DA EVHANIMLARI EVLERİNİN İHTİYACI OLAN YUFKALARI ELBİRLİĞİ YAPARAK HAMURLARINI AÇIP PİŞİRİYOR. ALTIN FİYATLARINDAKİ ARTIŞ NEDENİYLE ALTIN GÜNÜ DÜZENLEMEYE ARA VEREN KADINLAR BUNUN YERİNE ‘YUFKA GÜNÜ’NDE BULUŞUP HER AİLENİN KIŞIN TÜKETECEĞİ ORTALAMA 300 YUFKAYI BİRLİKTE HAZIRLIYOR.

HER AY BİR MAHALLEDEKİ ARKADAŞLARININ EVİNDE BULUŞUP BAHÇEDE GÜN BOYUNCA MERDANELERLE AÇTIKLARI...

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.