DOLAR
42,8 -0,03%
EURO
50,25 -0,17%
ALTIN
6.072,84 -1,68%
BITCOIN
3.836.706,8 -1,56%

Amasya'da sülün eti yeniden sofralarda: Üniversite çiftliği üretimi 60'tan 700'e taşıdı

Amasya Üniversitesi'nin Suluova MYO'da kurduğu sülün çiftliğinde üretim bir yılda 60'tan 700'e çıktı; akademik mutfakta pişirme denemeleri gastronomi atlasına hazırlanıyor.

Yayın Tarihi: 22.12.2025 09:46
Güncelleme Tarihi: 22.12.2025 09:49

Amasya'da sülün eti yeniden sofralarda: Üniversite çiftliği üretimi 60'tan 700'e taşıdı

Amasya'da sülün eti yeniden sofralarda

Şehzadeler şehri Amasya’da, geçmişte padişah sofralarını süsleyen sülün, Amasya Üniversitesi öncülüğünde yeniden üretime geçirildi. Üniversitenin başlattığı proje hem yetiştiricilik hem de mutfak kültürüne katkı sağlamayı hedefliyor.

Üretim ve tesis

Amasya Üniversitesi, sülün çiftliği kurmak için Suluova Meslek Yüksekokulu (MYO) bahçesinde kümesler oluşturdu ve okul binası içinde kuluçka tesisi konuşlandırdı. Tesiste 60 bireyle başlayan üretim, bir yıl geçmeden 700'e ulaştı. Düzenli beslenmenin etkisiyle kuşların yumurta verimi 5 kata yakın arttı.

Mutfak çalışmaları ve gastronomi

Projenin bir ayağını da Amasya'nın mutfak mirasına kazandırma çabaları oluşturuyor. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun mutfağında akademisyenler, öğrenciler ve usta aşçılar bir arada farklı pişirme tekniklerini deniyor; amaç, yetiştirilen sülünlerin etini şehir gastronomi atlasına dahil edilebilecek tarif ve sunumlarla hazırlamak.

Bu süreci yürütenlerden Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mücahit Aydın'ın ifadesi şöyle: "Aşçılık programı öğrencilerimiz ve sektör temsilcileriyle birlikte en lezzetli tadı tespit edebilmek için farklı pişirme yöntemlerini deniyoruz. Geçmişte padişahların sofralarını süsleyen sülün yakın zamanda da Amasya mutfağının çeşitleri arasına girecek".

Yerel tepki ve değerlendirmeler

Proje kapsamında sülün etini tadım edenlerden öğrencilerden Nurşen Yılmaz, "Ben Batmanlıyım. Sülün etini ilk defa burada tattım. Farklı şekillerde servis edilmesi çok önemli. Biz aşçılık öğrencileri seçiciyizdir. Biz beğendiysek halkımızın da beğeneceğini düşünüyorum" dedi.

Amasya Yalıboyu Turizm İşletmeleri Derneği Başkanı Selçuk Başün ise üniversitenin sülün yetiştiriciliği ve mutfak kültürüne kazandırılması alanlarındaki projelerini önemli bulduklarını ve çalışmaları destekleyeceklerini belirtti.

Özetle: Amasya Üniversitesi'nin kurduğu tesislerde kısa sürede artan üretim ve eş zamanlı başlatılan mutfak araştırmaları, sülün etinin şehir mutfağı ve turizm değerlerine yeniden entegre edilmesini amaçlıyor.

OSMANLI DEVLETİ ZAMANINDA LEZZETLİ ETİ PADİŞAH SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ OLAN SÜLÜN, ŞEHZADELER...

OSMANLI DEVLETİ ZAMANINDA LEZZETLİ ETİ PADİŞAH SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ OLAN SÜLÜN, ŞEHZADELER ŞEHRİ AMASYA’DA YENİDEN İHTİŞAMLI GÜNLERİNE DÖNÜYOR. SÜLÜN ÇİFTLİĞİ KURAN AMASYA ÜNİVERSİTESİ, ETİNİN PİŞİRİLDİĞİ YEMEKLER İÇİN DE ARAŞTIRMA BAŞLATTI.

BU ALANDA YAPILAN YATIRIMLA SULUOVA MESLEK YÜKSEKOKULU’NUN (MYO) BAHÇESİNDE KÜMESLER OLUŞTURULUP...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.