Atayurdu'nun kırmızı mevsimi
Hatay'ın Altınözü ilçesi Atayurdu Mahallesi'nde tarlalardan toplanan kapya dolmalık biberler, kavurucu yaz güneşinde tek tek ipe dizilerek evlerin balkon ve damlarında kurutuluyor. Mahallenin her yeri bu sezon kırmızıya bürünürken, kurutmalık biberler hem görünüşüyle dikkat çekiyor hem de ailelerin geçiminde önemli rol oynuyor.
Hasat ve kurutma süreci:
Çiftçiler, biberleri Nisan ayında dikiyor ve Haziran ayında hasat ediyor. Serkan Yıldırım'ın anlattığına göre, biberler iğneyle tek tek ipe diziliyor; her ipe ortalama 90 biber asılıyor. Dolmalık biberlerin kuruma süresi iklim koşullarına göre değişse de genelde yaklaşık 25 günde kuruma aşamasına ulaşıyor. Bu tür kurutmalıklar özellikle acı çeşitlerinden seçiliyor; tatlı biber kurutulurken döküldüğü için tercih edilmiyor.
Ekonomi ve satış ağı:
Geçen yıl bir demetin fiyatı 400 TL iken bu yıl 500 TLye çıktı; bir demet ortalama 9 kilo geliyor. Mahallede üretilen biberler Türkiye genelinde alıcı buluyor; satışlar arasında Gaziantep, Adana, Bursa, İstanbul gibi büyük şehirlerin yanı sıra İç Anadolu ve Doğu Anadolu illeri de yer alıyor. Çiftçiler, düzenli müşterilere ve bölgeden geçenlere satış yapıyor, toptancılara ise özellikle Antakya ve İskenderun üzerinden gönderimler gerçekleştiriliyor.
Görsel şölen ve mahalle hayatı:
Balkonlara asılmış biber demetleri ve damlardaki salçalıklar mahalleye görsel bir kimlik kazandırıyor; buradan geçenlerin fotoğraf çektiği, manzarayı beğendiği ifade ediliyor. Sami Yıldırım, köyde hemen her yerde kurutmalık biber bulunduğunu, biberlerin önce dilimlenip damlarda bir ön kurutma sürecinden geçirildikten sonra ipe dizildiğini anlattı. Bu süreç hem saklama hem de salça üretimi için tercih ediliyor.
Ferit Yıldırım ise kurutmalık dolma biberlerin salça ve toz biber yapımında kullanıldığını, biberin acısının tüketenleri memnun ettiğini ve ürünlerin toptancı kanallarıyla pazara sunulduğunu belirtti. Mahallede biber üretimi, yerel ekonominin temel dayanağını oluşturuyor; hasat ve kurutma dönemi boyunca evler, balkonları ve damlarıyla adeta kırmızı bir örtüye bürünüyor.
HATAY'DA TARLALARDAN HASAT EDİLEN KAPYA BİBERLER, KAVURUCU SICAĞA VE ZORLAYAN ACIYA RAĞMEN TEK TEK İPE DİZİLEREK BALKONLARDA KURUTULMAYA BIRAKILIYOR.