DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.847.132,14 -0,03%

Almanya'nın NATO'ya Katılımının 70. Yıl Dönümü Berlin'de Kutlandı

Almanya, NATO'ya katılımının 70. yıl dönümünü, Berlin'deki törenle kutladı. Başbakan Merz, ittifakın önemine vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 09.07.2025 21:14
Güncelleme Tarihi: 09.07.2025 21:14

Almanya'nın NATO'ya Katılımının 70. Yıl Dönümü Berlin'de Kutlandı

Almanya'nın NATO'ya Katılımının 70. Yıl Dönümü Kutlandı

Almanya, NATO'ya katılımının 70. yıl dönümünü başkent Berlin'de düzenlenen törenle kutladı. Savunma Bakanlığı'ndaki etkinliğe, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ve diğer davetliler katıldı.

Başbakan Merz, yaptığı konuşmada Almanya'nın 1955 yılında NATO'ya katılmasının, ülkede üç neslin özgürlük, barış ve güven içinde yetişmesini sağladığını belirtti. Merz, bu yıl dönümünün, tarihi ve büyük jeopolitik çalkantıların yaşandığı bir dönemde kutlanmasının önemine değinerek, "Yeni dönemin zorluklarına ittifak olarak karşılık verebiliriz ve vereceğiz. Bu ittifak nefes alıyor, yaşıyor ve ortak güvenliğimizi taşıyor." ifadesini kullandı.

Merz, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarına dikkat çekerek, "Durum ciddi" dedi ve Almanya'nın NATO'ya katıldığında üstlendiği sorumlulukların ciddiyetini vurguladı. Ülkesinin savunma harcamalarını artırdığına da işaret eden Merz, bu kaynakları gelecek yıllarda Almanya ordusunu Avrupa Birliği'nin en güçlü konvansiyonel ordusu haline getirmek üzere kullanacağına dair taahhütte bulundu.

NATO Genel Sekreteri Rutte ise Almanya'nın 70 yıl boyunca NATO'ya sağladığı katkıları sıralayarak, Berlin'deki kutlamaya katılmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu belirtti. Rutte, Almanya'nın savunma harcamalarını 2029 yılına kadar 150 milyar avroya çıkaracağını hatırlatarak, bunun birkaç yıl içinde harcamaları iki katına çıkaracağına dikkat çekti. "Almanya, ittifakımızda itici bir güçtür. Onun liderlik rolüne ve kararlı eylemlerine ihtiyacımız var" dedi.

Almanya Savunma Bakanı Pistorius da Almanya'nın 70 yıllık NATO serüveninin önemine vurgu yaparak, ittifakın başarılı kalması için Avrupalıların daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti ve Almanya'nın bu konuda öncülük edeceğini kaydetti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı