Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Alman hükümetinin İsrail'e yönelik söylemini değiştirdiğini ve gelecekte siyasi eylemlerinin de muhtemelen değişeceğini açıkladı. Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği röportajda, İsrail hükümetinin bazı davranışlarının eleştirilmesi gerektiğini belirten Wadephul, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ile bu konuda açıkça duydukları düşüncelerini ifade etti.
Wadephul, Alman hükümetinin Gazze bölgesine insani yardım girişimlerinin engellenmesini gerekçe göstererek söylemdeki değişimin nedenlerinden birini açıkladı. İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında, Alman hükümetinin bu durumu düzeltmesi için talepte bulunduğunu belirten Wadephul, "Yeni planlanan (yardım) dağıtım sistemini krizden çıkmanın pragmatik bir yolu olarak kabul etmeye bile hazırdım" diye konuştu. Ancak yardımın geldiğinde, bunun yalnızca "sıcak taş üzerinde bir damla" olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.
Wadephul, bu durumun temel insan haklarının sağlanmasıyla ilgili olduğunu vurgulayarak, "İlk olarak hastalar, zayıflar ve çocuklar ölüyor. Sonuç olarak, dilimizi değiştirdik ve bir sonraki adımda muhtemelen siyasi eylemlerimizi de değiştireceğiz" ifadesini kullandı. Bunun gelecekte nasıl olacağına dair net bir açıklama yapmaktan kaçınan Wadephul, İsrail hükümetinin şimdi politikalarını değiştirme fırsatına sahip olduğunu belirtti.
Almanya'da Federal Güvenlik Konseyi'nde İsrail'e silah tedariki meselesinin ele alındığını ifade eden Wadephul, bu konuda kamuoyuna bilgi verilmediğini belirtti. "Prensip olarak İsrail'in Almanya'dan silah aldığı açıktır. Bu her zaman böyle olmuştur. İsrail, Husiler, Hizbullah ve İran devleti gibi ciddi güvenlik tehditleriyle karşı karşıyadır ve kendini savunabilmelidir" dedi.
Wadephul, Gazze Şeridi'nde yaşanan olayların insancıl uluslararası hukukla bağdaşıp bağdaşmadığını incelemekte olduklarını da sözlerine ekledi. Eğer gerekli görülmesi durumunda başka silahların sağlanmasına izin verebileceklerini ifade etti. Bunun yanı sıra, bir basın mensubunun "Veya buna izin verilmeyecek" şeklindeki sorusuna, Wadephul, "Zaten ifadenin kendisi bunu belirtiyor" şeklinde cevap verdi.
Wadephul, İsrail'in güvenliğinin Almanya'nın devlet meselesi (Staatsraeson) olarak kalıp kalmayacağı sorusunu yanıtlayarak, "Evet, Yahudilerin kendilerine ait bir devlette güvende hissedebilecekleri tek yurt olduğundan, İsrail devletinin çıkarlarının savunucusuyuz; ancak bu, elbette bir hükümetin istediğini yapabileceği anlamına gelmiyor" dedi.