DOLAR
42,61 -0,03%
EURO
49,88 -0,27%
ALTIN
5.795,77 -0,01%
BITCOIN
3.919.512,71 0,43%

Almanya, Gazze'de Ateşkes İçin Çabaların Artırılmasını Vurguladı

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Gazze'deki insani krizi ele alarak ateşkes sağlama çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 12.06.2025 17:18
Güncelleme Tarihi: 12.06.2025 17:18

Almanya, Gazze'de Ateşkes İçin Çabaların Artırılmasını Vurguladı

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Gazze'de yaşanan insani felaketin göz ardı edilemeyecek kadar ciddi olduğunu belirterek, "Bu yüzden ateşkesi sağlamak için her türlü çabayı göstermeye değer" ifadesini kullandı.

Wadephul, İtalya, Fransa, Almanya, Polonya, İngiltere ve İspanya dışişleri bakanları ile NATO ve Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin Roma’da gerçekleştirdiği "Weimar+" formatındaki toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında bu açıklamayı yaptı.

Bir gazetecinin Gazze ile ilgili sorusuna yanıt veren Wadephul, Alman hükümetinin çatışma çözümüne yönelik çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Almanya'nın, 7 Ekim 2023 tarihinde "benzeri görülmemiş bir şekilde saldırıya uğrayan İsrail devletinin" yanında yer aldığını söyleyen Wadephul, Gazze'deki insani felaketin de göz ardı edilmediğini vurguladı.

Wadephul, iki devletli bir çözümün gerekli olduğunu söyleyerek, "Ateşkesi sağlamak için her türlü çabayı göstermeye değer" dedi.

Filistin devletinin gelişimine aktif şekilde destek vermekte olduklarını belirten Wadephul, Filistin’in resmi olarak tanınmasının bu sürecin başında değil sonunda olması gerektiğini de savundu.

Roma'daki toplantının, Avrupa'nın ve transatlantik ittifakının birlik içinde kalmasının önemli bir göstergesi olduğunu dile getiren Wadephul, Avrupa'nın kendi vatandaşlarının özgürlüğü ve barışı için mücadelesini sürdürdüğünü aktardı.

Wadephul, Almanya'nın NATO Zirvesi'nde NATO Genel Sekreteri'nin önerilerini desteklemeye hazır olduğunu dile getirdi. Son dönemde Ukrayna'ya yapılan saldırıların, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müzakere masasına oturmaya hazır olmadığını gösterdiğini belirten Wadephul, Rusya'nın askeri çözüm çabalarını kınayarak "Bunu özgür Batı kabul edemez" dedi.

Ayrıca Wadephul, Ukrayna'ya hem ekonomik hem de askeri destek Vermeye devam edeceklerini, Rusya’ya ise enerji ve finansal alanda yaptırımlarla baskı uygulamayı sürdüreceklerini ifade etti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı