DOLAR
42,7 -0,04%
EURO
50,2 0%
ALTIN
5.887,22 0,34%
BITCOIN
3.688.548,18 -0,61%

Almanya G7 Zirvesinde İran-İsrail İhtilafo İçin Diplomatik Çözüm Arayışında

Almanya Başbakanı Merz, G7 Zirvesi'nde İran-İsrail ihtilafına yönelik diplomatik çözümleri ele alacaklarını belirtti.

Yayın Tarihi: 16.06.2025 19:06
Güncelleme Tarihi: 16.06.2025 19:06

Almanya G7 Zirvesinde İran-İsrail İhtilafo İçin Diplomatik Çözüm Arayışında

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, G7 Liderler Zirvesi'nde İran-İsrail ihtilafı için diplomatik çözümlere yönelik muhtemel adımların görüşüleceğini açıkladı. Merz, Kanada’da gerçekleştirilecek zirve öncesinde düzenlediği basın toplantısında, bu konunun gündeme alınacağını vurguladı.

Merz, Avrupa ülkeleri olarak zirvede sonuç bildirgesi için öneriler sunacaklarını ifade ederken, İran'ın nükleer silah yeteneğine sahip olmaması gerektiğine ve İsrail'in savunma hakkına dikkat çekti. “Diplomatik çözüme ulaşmak için atılacak diğer adımları da tartışacağız.” dedi.

Rusya'nın, İsrail ile İran arasındaki ihtilafta arabulucu rolünü üstlenemeyeceğini belirten Merz, Vladimir Putin’in Ukrayna savaşını sona erdirmesinin önemine işaret etti. “Putin bu savaşı sona erdirirse, dünya sahnelerinde gerekli olanı yapmış olacaktır.” diye ekledi.

ABD'nin, İran-İsrail ihtilafına dahil olmamakta kararlı olduğunu söyleyen Merz, askeri üsler veya önemli ticari yolların etkilenmesi durumunda müdahale edebileceğini, ancak şu an bu aşamada olmadıklarını belirtti.

Ukrayna savaşına dair Rusya'ya yaptırımlar konusunun da gündeme geleceğini dile getiren Merz, Avrupa Birliği'nin kararlılığını vurguladı. ABD’nin yeni yaptırımlar uygulamasını umduklarını belirten Merz, önceden belirlenmiş yaptırımların sadece eski Başkan Joe Biden yönetimi döneminde geçerli olduğunu kaydetti.

Son olarak, Merz, İtalya Başbakanı Gürcistan Meloni ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gümrük vergileri konusunda bir çözüm bulmak için ABD yönetimiyle görüşmeye kararlı olduklarını belirtti. “Bu zirvede kesin bir çözüm olmayacak ama belki küçük adımlarla bir sonuca ulaşabiliriz.” şeklinde konuştu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı