Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,4 -0,08%
EURO
34,73 -0,27%
ALTIN
2.409,19 -0,57%

AKPM Rus mal varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılmasını önerdi!

AKPM dondurulan Rus varlıklarını Ukrayna’ya verme önerisinde bulundu!

Yayın Tarihi: 17.04.2024 14:32
Güncelleme Tarihi: 17.04.2024 14:32

AKPM Rus mal varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılmasını önerdi!

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna’ya yeniden inşa için verilebileceği önerisinde bulundu. Strazburg’da gerçekleştirilen AKPM Genel Kurulu’na yeni bir öneride bulunuldu. Dondurulmuş Rus devlet varlıklarına el konularak tüm bu miktarın Ukrayna’nın yeniden inşasına harcanmasına yönelik önerge kabul edildi! 

Karar kapsamında önergenin Ukrayna’yı güçlendireceği, Rusya’nın gelecekteki saldırıları için caydırıcı bir etkisi olacağı da vurgulandı. Ukrayna’da can kaybına, ekonomik sorunlara ve yıkımlara yol açan Rusya eylemlerinin hukuk kurallarına uygun olarak bu şekilde tazmin edilebileceği de yine önergede yer aldı. 

AKPM, uluslarası tazminat mekanizması ile Avrupa Konseyi üyesi olsun ya da olmasın tüm Rus devleti varlıklarının yatırılabileceğini kaydetti. Ayrıca öneride Rus saldırılarından etkilenen kuruluşlar ve Ukrayna’nın taleplerine bağlı olarak "tarafsız ve etkili bir uluslararası talep komisyonu" kurulması da yer aldı. 

Ukrayna’nın zararı 416 milyar dolar! 

Rusya’nın gerçekleştirdiği saldırıların Ukrayna ekonomisine ve altyapısına zarar verdiği kaydedilirken, Haziran 2023 itibarıyla ülkenin zararının 416 milyar dolar olduğu kaydedildi. Rusya’nın ise hali hazırda farklı ülkelerde 300 milyar dolarlık mal varlığı olduğu, Ukrayna’nın yeniden inşasında kullanılabileceği aktarıldı. AKPM Başkanı Theodoros ve Rusopulos da sadece sözde değil, aktivite olarak da Ukrayna’ya gerekli ekipmanlarla destek sağlanması çağrısında bulundu. Ayrıca Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefanchuk ise önergenin Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu bir kararı temsil ettiğini aktardı.