DOLAR
42,56 0%
EURO
49,61 -0,02%
ALTIN
5.754,13 -0,07%
BITCOIN
3.892.072,94 0%

Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı: Üretici, Akademisyen ve Kurumlar Bir Araya Geldi

Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı'nda üreticiler, akademisyenler ve kurumlar keçi yetiştiriciliğinin ekonomik, kültürel ve gastronomik boyutlarını ve destekleri değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 19.09.2025 16:03
Güncelleme Tarihi: 19.09.2025 16:09

Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı: Üretici, Akademisyen ve Kurumlar Bir Araya Geldi

Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı Antalya'da toplandı

Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayında üreticiler, akademisyenler ve veteriner hekimler bir araya geldi. Çalıştayda keçi yetiştiriciliğinin üretim, ekonomi ve gastronomi boyutları ele alındı.

Açılış konuşmaları ve Bakanlık desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Erkan Alkan, çalıştayın açılışında Türkiye'deki küçükbaş varlığına ilişkin verileri paylaştı. Alkan, Türkiye'deki 58 milyon küçükbaş hayvanın 11 milyon 191 bininin keçi olduğunu belirtti ve keçi eti ile sütünün önemine vurgu yaptı.

Alkan, bakanlık desteklerine dair şunları aktardı: "Bakanlık olarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine çok büyük destek veriyoruz. 2024 yılında 150 baş oğlak için 123 bin lira verilirken, bu yıl 211 bin 500 liraya kadar destekleme veriyoruz. 2024'te 36 bin lira olan çoban desteğimiz şu an 81 bin liraya yükseldi."

Akdeniz bölgesinin durumu ve hedefler

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Fırat Erkal, Akdeniz bölgesinin coğrafi olarak keçi yetiştiriciliğine uygunluğuna dikkat çekti: "Akdeniz bölgesinin en doğusundan en batısına keçinin coğrafyası vardır." Erkal, keçi yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasının önemine işaret ederek, Türkiye nüfusuna eşdeğer küçükbaş nüfus hedefine yönelik çalışmaların sürdürülmesini istedi ve çalıştayın bölgeye katkı sağlamasını temenni etti.

Süt ve et üretimi: Antalya'nın yeri

ATB ve ATAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 2024 üretim verilerine değinerek Türkiye'de üretilen 22,5 milyon ton çiğ sütün yüzde 2,1'inin keçi sütünden elde edildiğini aktardı. Çandır, keçi sütü üretiminde genel olarak düşüş gözlenmesine rağmen Antalya'nın 24 bin ton üretimle öne çıktığını söyledi.

Çandır, keçi etinin de daha az yağlı, daha sağlıklı, sindirimi kolay ve kolesterolü düşük olduğunu vurguladı ve lezzetinin sofralara değer kattığını belirtti. Ayrıca son 30 yılda Türkiye'nin keçi varlığının yüzde 19 oranında arttığını, ancak aynı dönemde Antalya'da keçi varlığının yarısını kaybettiğini ifade etti. Buna rağmen Antalya, 628 bin baş keçi varlığıyla ülke genelinde ikinci sırada yer alıyor.

Çalıştay kapsamında ele alınan başlıklar

Çalıştayda akademisyenler, veteriner hekimler ve farklı illerden gelen üreticiler; keçi yetiştiriciliğinin ekonomik sürdürülebilirliği, kültürel boyutları, ürünlerin gastronomideki yeri ve bölgesel üretim planlaması gibi konuları değerlendirdi. Katılımcılar, açıklanan desteklerin uygulamaya geçirilmesi ve bölgesel politikaların koordinasyonu üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Çalıştay, bölgedeki üretim potansiyelinin ve destek mekanizmalarının etkin kullanımına yönelik önerilerin geliştirilmesine zemin hazırladı.

Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya İl Tarım ve Orman...

Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle "Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı" düzenlendi. ATB ve ATAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, programda konuşma yaptı.

Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya İl Tarım ve Orman...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı