DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.844.461,27 0,04%

Ağrı'da deneme amaçlı yetiştirilen çörek otunun hasadı: Dekar başına 100 kg verim

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi mezunu Mehmet Rıza Aksoy'un 10 dönümlük deneme ekiminde çörek otu hasadı yapıldı; dekar başına 100 kg verim elde edildi.

Yayın Tarihi: 31.08.2025 14:05
Güncelleme Tarihi: 31.08.2025 14:12

Ağrı'da deneme amaçlı yetiştirilen çörek otunun hasadı: Dekar başına 100 kg verim

Ağrı'da deneme amaçlı yetiştirilen çörek otunun hasadı: Dekar başına 100 kg verim

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Bölümü koordinatörlüğünde, Organik Tarım Programı mezunu Mehmet Rıza Aksoy tarafından il merkezine bağlı Otlubayır köyünde deneme amaçlı ekilen çörek otunun hasadı tamamlandı.

Proje ve uygulama

Aksoy, 10 dönümlük arazide sulu tarım yöntemiyle haziran ayı başında deneme amaçlı çörek otu ekti. Hasat çalışmaları, ağustos ayının son haftasında sona erdi. Uygulama, üniversitenin ilgili birimi koordinasyonunda gerçekleştirildi.

Elde edilen verim ve gelecek planları

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlhami Gülçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada deneme üretiminin başarıyla sonuçlandığını belirtti. Gülçin, "Dekar başına 100 kilogram çörek otu elde ettik. Bu çok önemli bir rekoltedir." ifadelerini kullandı.

Rektör Gülçin, bu başarıyı takiben önümüzdeki yıl aynı bölgede 60 dekarlık alanda çörek otu ekimi planladıklarını açıkladı. Ayrıca çalışmanın ikinci aşamasında, Ağrı gibi yüksek rakımlı ve farklı iklim koşullarına sahip bir merkezde bitkinin kimyasal kompozisyonunun inceleneceğini, söz konusu kompozisyondaki değişikliklerin Anadolu'da yetişen çörek otuyla karşılaştırılacağını belirtti.

Fitokimyasal içerik ve bölgesel farklılıklar

Gülçin, elde edilen ürünün tıbbi ve ticari değerinin yüksek olduğunu vurgulayarak, projenin Ağrı'da tarımsal çeşitliliğe katkı sağlamayı hedeflediğini söyledi. Bitkinin yetiştiği bölge, bölgedeki nem oranı ve irtifanın bitkinin içeriğini etkilediği; deniz seviyesine yakın veya Orta Anadolu'da yetişen çörek otu ile yapılacak karşılaştırmaların, fitokimyasal içerikteki farklılıkları ortaya koyabileceği ifade edildi.

Projenin bir sonraki aşaması olarak planlanan kimyasal analizler, çörek otunun bölgesel özelliklere göre değerini belirlemeye yönelik önemli bir adım olacak. Bu veriler, hem tıbbi hem de ticari açıdan ürünün önemini netleştirecek ve ilerleyen dönemde ölçek büyütme kararlarına rehberlik edecektir.

Ağrı'da, Organik Tarım Bölümü mezunu Mehmet Rıza Aksoy'un deneme amaçlı 10 dönümlük arazide ektiği...

Ağrı'da, Organik Tarım Bölümü mezunu Mehmet Rıza Aksoy'un deneme amaçlı 10 dönümlük arazide ektiği çörek otunun hasadı yapıldı.

Ağrı'da, Organik Tarım Bölümü mezunu Mehmet Rıza Aksoy'un deneme amaçlı 10 dönümlük arazide ektiği...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı