
Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Manda Sütlü Dondurma Atılımı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), manda sütünden yapılan ve marka tescilli AKÜDO dondurmasını Türkiye genelinde beğeniye sunmayı hedefliyor. Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kılınç liderliğindeki ekip, beş yıl önce dondurma üretimine öğretim üyeleri ve öğrencilerle başladı.
Dondurma Çeşitleri ve Tescil Süreci
AKÜDO, sade, kakaolu, karamelli, ballı bademli, incirli, muzlu, damla sakızlı, tahin pekmezli ve bal kabaklı olmak üzere çeşitli lezzetlerle kampüste satışa sunulmakta. 2022 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen AKÜDO, ilk yıla göre üretiminde 10 kat bir artış gerçekleştirdi.
Üretim Kapasitesinin Arttırılması
Dr. Kılınç, Afyonkarahisar'ın tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelini değerlendirerek gıda ürünlerine katma değer sağlamak amacıyla yola çıktıklarını ifade etti. Manda sütü, dondurma üretiminde duyulan talebi artırarak, geleneksel tatların korunmasına önem veriyor. 2023 yılında üretim maliyetlerine yatırım yaptıklarını belirten Kılınç, günlük üretim kapasitesinin 500 kilograma çıkardıklarını belirtti.
Tüm Türkiye'ye Yayılma Hedefi
AKÜDO markasının, Afyonkarahisar dışına taşınması ve Türkiye genelinde daha fazla satış noktasına ulaşması planlanıyor. Kılınç, “Renklendirici ve aroma katmadan, mevsiminde üretilen meyvelerle dondurma üretimi yapıyoruz. Geri dönüşlerden memnunuz ve bilgi birikimimizi özel sektörle de paylaşıyoruz.” açıklamasında bulundu.