DOLAR
42,59 -0,05%
EURO
49,58 0,04%
ALTIN
5.751,85 -0,22%
BITCOIN
3.872.630,14 -0,26%

Afganistan, ABD ile mahkum takası mutabakatı sonrası Amerikalı tutukluyu serbest bıraktı

Afganistan yönetimi, mahkum takası mutabakatı sonrasında Amir Amiri adlı ABD vatandaşını serbest bıraktığını ve ülkesine dönüş yolunda olduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 28.09.2025 21:20
Güncelleme Tarihi: 28.09.2025 21:20

Afganistan, ABD ile mahkum takası mutabakatı sonrası Amerikalı tutukluyu serbest bıraktı

Afganistan, ABD ile mahkum takası mutabakatı sonrası Amerikalı tutukluyu serbest bıraktı

Afganistan yönetimi, ABD'li yetkililerle mahkum takası konusunda varılan mutabakatın ardından ülkede tutuklu bulunan Amir Amiri adlı ABD vatandaşının serbest bırakıldığını duyurdu.

Açıklama ve yetkili bilgileri

Afganistan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Zia Ahmad Takal konuyla ilgili açıklama yaparken, salıverilen mahkumun gözaltına alındığı yer ve tarih hakkında ayrıntı vermedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise, söz konusu kişinin Aralık 2024'ten bu yana Afganistan'da tutuklu bulunduğunu ve şu an ülkesine dönüş yolunda olduğunu belirtti.

ABD yönetiminin tepkisi

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Amiri'nin serbest bırakılmasının memnuniyetle karşılandığı ve bunun Başkan Donald Trump yönetiminin "yurt dışında haksız şekilde alıkonulan ABD'lileri koruma kararlılığının" göstergesi olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, "Bu önemli bir adım olsa da Afganistan'da haksız yere tutuklu bulunan başka ABD'liler de var. Başkan Trump, tüm tutuklu vatandaşlarımız eve dönene kadar durmayacak." ifadesine yer verildi.

Gelişmenin bağlamı ve önceki adımlar

Afganistan yönetimi, 14 Ocak'ta ABD ile mahkum takasına hazır olduklarını ancak Washington yönetiminin somut adımlar atmadığını belirtmişti. Ardından 21 Ocak'ta, Afganistan'da tutuklu bulunan ABD vatandaşları Ryan Corbett ve William McKenty'ye karşılık ABD'de tutuklu Han Muhammed adlı Afgan vatandaşı salıverilmişti.

Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da 20 Mart'ta Afganistan'da 2022'den bu yana tutuklu bulunan ABD vatandaşı George Glezmann'ın serbest bırakıldığını açıklamıştı.

Afganistan Dışişleri Bakanlığının 13 Eylül'de yaptığı açıklamada ise iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi çabaları kapsamında tarafların mahkumların durumuna yönelik iletişimi sürdürme konusunda mutabık kaldığı ifade edilmişti.

Sonuç ve olası yansımalar

Resmi açıklamalar, bu hamlenin iki ülke arasında mahkum takası mekanizmlerinin işletilmesine dair bir ilerleme işareti olduğunu gösteriyor. Ancak aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığının vurguladığı üzere, Afganistan'da hâlâ serbest bırakılmayı bekleyen diğer ABD vatandaşlarının bulunduğu belirtiliyor; dolayısıyla sürecin tamamlanması için ek adımların atılması gerektiği anlaşılıyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı